• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Világszínvonalú diagnosztikai eszköz a SOTE-n

Hírek Forrás: Weborvos

Az egyetem a pályázatra 295 millió forint, 100 százalékos támogatást kapott.

Világszínvonalú nanoScan SPECT-CT-t szerezhet be a Semmelweis Egyetem egy közelmúltban elnyert pályázatnak köszönhetően. Az intézmény a pályázatra 295 millió forint, 100 százalékos támogatást kapott.

A beszerzésre váró, fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT-re alapozott munka a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet, a Gyógyszerészeti Intézet, a Kórélettani Intézet és a Nanomedicina Kutató és Oktató Központ részvételével folyik, és 2018. augusztus végéig tart.

A Semmelweis Egyetem fejlesztési tervében eddig is kitüntetett szerepet kaptak a képalkotó eljárások telepítésére és továbbfejlesztésére irányuló törekvések, különösen, amelyek az élő szervezetben, szövetekben és sejtekben teszik lehetővé a méréseket. A pályázat keretében beszerezni kívánt, fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT világszínvonalú orvosbiológiai kutatási és fejlesztési projektek véghezvitelében lesz döntő szerepű.

A pályázat szakmai célja, hogy a résztvevők megvizsgálják a nanorészecskék vagy a nanorészecskékbe ágyazott, hozzájuk kötött és intelligens (szabályozott, illetve programozott), leválásra képes hatóanyagok eloszlását a szervezetben és a hatásukra kiváltott élettani változásokat. Ezek hozzájárulnak az élettani folyamatok mélyebb megértéséhez, a betegségek patofiziológiai hátterének feltérképezéséhez, ami egyszersmind a gyógyítás-diagnózis klinikai folyamatát közvetlenül is segítheti, ezáltal új terápiás és diagnosztikai technológiák kidolgozását eredményezheti a jövőben.

A fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT által kínált új kutatási infrastruktúra segítségével az egyetemen megalapozhatóak a rendszerbiológiai (molekulák, sejtek, szövetek és szervezet rendszerszerű működésének tulajdonságai) alapú orvoslás kutatásai, és új, közvetlen javaslatokat lehet kidolgozni terápiás gyógyszerhordozók elkészítéséhez.

Az új kutatási infrastruktúra többek között hozzájárul hogy a Semmelweis Egyetem a 28 európai képalkotó központot tömörítő együttműködés, az EuroBioimaging részesévé váljon, és hozzáférést biztosítson a magyar kutatók számára az EU központi imaging infrastruktúrához.

Legolvasottabb cikkeink