• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Virágok, játékmacik és tankok - a háború gyermekszemmel

Hírek MA 10:35 Forrás: Unicef - Weborvos
Virágok, játékmacik és tankok - a háború gyermekszemmel

Az augusztus 21-ig látogatható kiállításhoz a Fővárosi Önkormányzat, az UNICEF hivatalos helyi partnere biztosított helyszínt, támogatást.

A háború súlyos hatással van a gyermekek és gondviselőik jóllétére és mentális egészségére. Egy 2024. júniusi kutatás[1] eredményei rámutatnak a gyermekekre háruló súlyos pszichológiai következményekre: a válaszadók egyharmada számolt be arról, hogy gyermeküknél pszichoszociális stressz jelei mutatkoznak, mint az alvászavar, kontroll vesztettség, szociális elidegenedés vagy a közöny.

Magyarországon jelenleg több mint 60 ezer menekült, vagy menekült helyzetben levő ukrán állampolgár tartózkodik, többségében nők és gyermekek, akiket a fegyveres konfliktus biztonságuktól és alapvető jogaiktól fosztott meg.

Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és helyi partnere, a Magyar Református Szeretetszolgálat 2022 óta dolgozik azon, hogy megkönnyítse a menekültek és a helyi hátrányos helyzetű gyerekek oktatáshoz, illetve egészségügyhöz, gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférését. Céljuk emellett az is, hogy segítsék a háborús területekről érkező, sok esetben traumatizált gyermekek pszichés sebeinek gyógyulását.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az UNICEF a menekültként élő ukrajnai gyermekek szükségleteire és a közös segítségnyújtásra történő figyelemfelhívás részeként felkavaró kiállítást hozott létre Budapesten, a Városháza parkban. A gyermekalkotók és hivatalos fotósok segítségével olyan fotómontázsokat alkottak, amelyek Ukrajnában, háborús övezetben készült képekből, valamint a fegyveres harcok elől menekülő gyermekek által, többségében rajzterápiás foglalkozásokon született rajzokból állnak. Tizenkilenc gyermekrajz került összeszerkesztésre tizenkilenc helyszíni fotóval, feszültséget teremtve a háború pusztítását bemutató képek és a gyermeki játékos őszinteség között.   

A rajzterápiás foglalkozások – ahogyan az ukrajnai gyerekek számára nyújtott további mentálhigiénés programok is – hatékony segítséget jelentenek a gyógyulásban, az átélt traumák feldolgozásában és a lelki ellenállóképesség erősítésében.

Az augusztus 21-ig látogatható kiállítás megvalósításához a Fővárosi Önkormányzat, az UNICEF hivatalos helyi partnere biztosított helyszínt és támogatást.

https://reliefweb.int/report/ukraine/child-protection-assessment-key-findings-resilience-early-recovery-unit-june-2024