• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vitatott menopauzás hormonpótlás: újabb érvek

Hírek Forrás: MTI

A hormonkezelésen átesett nők agya kisebb, mint a placebót szedő pácienseké.

A menopauza elején, általában az ötvenedik év környékén adott hormonpótlás nem segíti és nem is károsítja az agyműködést, mint ahogy azt eddig gondolták – állapítja meg egy új tanulmány. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok az 50-55 éves nők, akik ösztrogén- vagy ösztrogén- és progeszteronpótlást kaptak, ugyanolyan jól teljesítettek a memóriavizsgán, mint akik placebót szedtek. "Az derült ki, hogy a hormonkezelésnek nincs hosszú távú hatása az agyi funkciókra" – összegezte Mark Espeland, a tanulmány vezető szerzője, az észak-karolinai Winston-Salem Orvosi Egyetem munkatársa.

Korábbi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a változókori tünetek, a hőhullámok, a hüvelyszárazság és az alvászavarok kezelésre adott hormonpótlás tartós memóriaproblémákat okozott 65 év feletti nőknél. A képalkotó eljárások arra is rávilágítottak, hogy a hormonkezelésen átesett nők agya kisebb, mint a placebót szedő pácienseké.

Az amerikai kormány Betegségmegelőzési Akciócsoportja legújabban azt javasolja, a menopauzán átesett nők ne részesüljenek hormonpótlásban, mivel az növeli a szívpanaszok, a szélütés, a mellrák és a memóriavesztés kockázatát.

Egyes tudósok szerint mégis létezik olyan időszak a menopauza elején, 50-55 év között, amikor a szívbetegség kockázata nélkül lehetséges a hormonkezelés. Arról azonban eddig nem volt adat, hogy az agy működésére milyen hatással van a korai pótlás.
Az új kutatásban 1326, 50-55 éves nő adatait elemezték, hogy kiderítsék, segíti vagy károsítja az agyat a korai hormonpótlás. A vizsgálat kezdetétől nagyjából hét éven át kaptak a részvevők ösztrogént, ösztrogént és progeszteront vagy placebót, majd a kezelés után még 14 éven követték őket.

A követési időszakban telefoninterjúk során agyi képességeiket vizsgáló kérdésekre kellett válaszolniuk. Abban a nullától ötvenig terjedő pontozásban, ahol az alacsony szám gyengébb teljesítményt jelent, mindhárom csoport átlaga 38 lett. Más teszteken, például az összpontosítást vagy a munkamemóriát vizsgáló pontozáson is azonosan teljesítettek a csoportok.

"Tehát a fiatalabb nőknek adott hormonpótlás nem okozott annyi problémát, mint az idősebb asszonyok esetében" - kommentálta a Journal of American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányt szerkesztőségi cikkében Francine Grodstein, a bostoni Női Klinika és a brighami Orvosi Egyetem professzora.

A kutatást vezető Espeland szerint a különböző hatásokat magyarázhatja, hogy az idősebbek létező memóriavesztését a hormonpótlás felgyorsíthatja, és az is lehet, hogy a női agy alkalmazkodik a változókor utáni alacsonyabb hormonszinthez, a kezelés pedig megzavarhatja a folyamatot.