• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vizelettartási zavarok: növelni kell az az önbizalmat

Hírek Forrás: Weborvos

Több mint húszezer érdeklődő vett részt a Cseppnyi Önbizalom Program kontinencia fogadóóráin.

Az inkontinencia ma Magyarországon mintegy félmillió embert érint, akik közül csak minden ötödik fordul orvoshoz. A nem kezelt betegek feltérképezése és a beteginformáltsági szint növelése céljából indított Cseppnyi Önbizalom program az idei évben immár 203 háziorvosi praxisban zajlott. Az országos betegedukációs program fogadóóráin 20.518 érdeklődő vett részt.

A vizelettartási zavarok még mindig tabu témának számítanak hazánkban és a világban is. Az érintettek kis része fordul orvoshoz, legtöbben – mivel szégyellik a problémájukat – inkább magányosan küzdenek vele, és nem mernek beszélni róla. Sokan arról sem tudnak, hogy létezik megfelelő megoldás a panaszaikra.
A tavalyi évig nem állt rendelkezésre átfogó magyarországi adat a vizelettartási problémákrók.

2011-ben az Új Inko Fórum kezdeményezésében, az Országos Alapellátási Intézet (OALI) a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szakmai, illetve az SCA Hygiene Products Kft. szakmai partner-támogatásával 2012-ben útjára indult a Cseppnyi Önbizalom – Kontinencia Betegedukációs Program.

A kampány során 2013 márciusában, áprilisában és májusában ismét kontinencia fogadóórákon várták az érdeklődőket. Az egész országban összesen 203 háziorvosi praxisban 2013 márciusában, áprilisában vagy májusában inkontinencia tanácsadási fogadóórákon vehettek részt az érintettek, érdeklődők vagy hozzátartozók, akiknek családtagjaik, ismerőseik vizelettartási zavarokat tapasztalnak és esetlegesen ápolásra is szorulnak.

A tanácsadásokra a potenciálisan leginkább érintettek – a 45-65 év közötti hölgyek – külön írásos meghívót is kaptak a háziorvosuktól. A fogadóórákat a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók tartották, akik az általános tájékoztatáson túl arra is lehetőséget biztosítottak, hogy az érdeklődők – akár egy későbbi időpontban – négyszemközt is feltehessék kérdéseiket.

A Programban összesen 20.518 érintett és érdeklődő vett részt, ami még a tavalyi részvételi eredményeket is meghaladó létszám. További nagyon fontos siker az is, és a háziorvos valamint a mellette tevékenykedő szakdolgozó szerepének fontosságát hangsúlyozza, hogy a meghívót kapott hölgyek 39 százaléka személyesen is eljött a rendezvényekre, ami azt is jól mutatja, hogy a potenciálisan érintettek körében mekkora igény mutatkozik a tájékoztatásra, tájékozódásra.

A résztvevők, a tavalyi évhez hasonlóan az idei program során is kitöltöttek egy rövid, az inkontinenciával kapcsolatos anonim kérdőívet. A kitöltött kérdőív összesített eredménye alapján elmondható, hogy a megjelentek 62 százaléka szenvedett a vizelettartási zavar valamely formájában – 44 százalék enyhe, 16 százalék középsúlyos, 2 százalék súlyos inkontinenciát jelzett a válaszában.

Az elmúlt évhez hasonlóan azt is vizsgálták a szervezők, hogy a megjelentek mennyire tartják magukat tájékozottnak, illetve milyen információforrásokból tájékozódnak legszívesebben. Az adatok azt mutatják, hogy az érintettek legnagyobb csoportja úgy véli, kevés információval rendelkezik problémájáról, mindössze 6 százalék állította, hogy mindent tud az inkontinenciáról.

Az eredmények tükrében elmondható, hogy a vizelettartási zavarról továbbra is nehezen beszélnek az érintettek, de immár biztosan állíthatjuk, hogy a háziorvos mellett tevékenykedő szakdolgozó lehet az egyik olyan „partner", aki a szűrésben és az edukációban is kulcs szerepet vállalhat.

Az elmúlt két év eredményei is mutatják, hogy még sok a tennivaló, továbbra is minél szélesebb körben kell felhívni a figyelmet a vizelettartás problémájára és minél több érintettet tájékoztatni a megfelelő és életminőséget javító kezelési lehetőségekről.