• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vizitdíjból havi kétszázezer forint

Hírek Forrás: Népszabadság

Ma nyújtja be a parlamentnek a kormány a második egészségügyi reformcsomagot. A háziorvosok érdekeltek lesznek a vizitdíj beszedésében, mert a pénz náluk marad.

Ha az orvos januártól nem kéri betegétől a 300 forintos vizitdíjat, akár tíz százalékkal is csökkenhet a praxis, illetve az intézmény bevétele. Horváth Ágnes, a szaktárca államtitkára kijelentette, az orvosok nem tehetik meg, hogy nem kérik el a pénzt, ha a parlament jóváhagyja az erről szóló javaslatot. Pénzügyi retorzióra számíthatnak azok az orvosok, akik nem kérik a betegtől a vizitdíjat, a törvény végrehajtási rendelettervezete tartalmaz ilyen részt. A szabály rendelkezik arról is, hogy a vizitdíjból rászorultság miatt kedvezményhez jutók 100 forintját hogyan egészíti ki az OEP a havi elszámolásokban.

Komáromi Zoltán háziorvos szerint nincs az a doktor, akinek ne lenne érdeke ezt a pénzt beszedni. A szabályozásról az orvosok még keveset tudnak, így a technikai megvalósítással kapcsolatban bizonytalanok. Becslések szerint egy átlagos háziorvosi körzetben évente 10-12 ezer orvos-beteg találkozás történik, számítások szerint a vizitdíjból havonta 200 ezer forintos bevétele lehet egy-egy praxisnak. Kertai Aurél, az orvosi kamara háziorvosi szekciójának vezetője a vizitdíj beszedésével kapcsolatban elmondta, eddig csak a tudósításokból tájékozódhattak a készülő törvényről az orvosok. Véleménye szerint a tárcának a végleges szabályok kialakítása előtt meg kellene hallgatnia az orvosok képviselőit is. Mint ismert, az orvos-betegtalálkozásonként a rendelőben 300 forintot, de ezt az összeget évente maximum hússzor, illetve a szakellátásért kel fizetni, kórházi bennfekvésért összesen 15 ezer forintot kell áldozni. A szaktárca kalkulációja szerint a vizitdíjból remélt 30 milliárdnak a hatoda juthat a kórházaknak. Nem lehet még tudni, hogyan tudják ellenőrizni, hogy melyik beteg jutott el a maximumösszegig.

Molnár Lajos miniszter egy korábbi sajtóbeszélgetésen azt javasolta, a betegek gyűjtsék a befizetést igazoló bizonylatokat. A kórházaknak januártól számlát kell adniuk, ott pontos nyilvántartás lesz, a szakrendelőkben és a háziorvosoknál viszont ez csak 2008 januárjától lesz kötelező. A javaslat szerint mentesülnének a vizitdíj megfizetése alól a hat éven aluli gyerekek, valamint a szűrésre jelentkezők, a katasztrófa-egészségügyi ellátáshoz jutók, terhesek, a szülő nők. A rászorulóknak, négymillió embernek csak 100 forintot kellene fizetniük. A rászorultságot a jegyző igazolhatja.

Legolvasottabb cikkeink