• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

WHO: rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Hírek 2022.12.06 Forrás: MTI
WHO: rengetegen nem jutnak hozzá az egészségügyi rehabilitációhoz

Az európai régióban a népesség majdnem fele - 394 millió ember - szorulna egészségügyi rehabilitációs kezelésre az állapota miatt.

Európában és Közép-Ázsiában csaknem 400 millió embernek lenne szüksége rehabilitációra az egészségi állapota miatt, de legtöbbjük nem jut hozzá - erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai hivatala keddi jelentésében, amely azt is hangsúlyozta, hogy a beavatkozás hiánya az egyes országoknak nagyon sokba kerül a kieső bevételek miatt.

A szervezet honlapján publikált jelentés szerint az európai régióban a népesség majdnem fele - 394 millió ember - szorulna egészségügyi rehabilitációs kezelésre az állapota miatt. A gyorsan öregedő populáció, a krónikus betegségekkel küzdők számának jelentős növekedése, a rehabilitáció nyújtotta előnyök figyelmen kívül hagyása mind hozzájárul ahhoz, hogy Európa-szerte és Közép-Ázsiában sokan nem jutnak hozzá a megfelelő rehabilitációhoz.

Az életminőséget a kor, az egészségi állapot - ezen belül az esetleges krónikus betegségek - vagy egy sérülés, trauma jelentősen befolyásolhatja. A rehabilitáció azonban segítséget nyújthat a mindennapok életminőségének javításában. Mivel azonban a rászorulók többsége nem jut hozzá a rehabilitációs szolgáltatásokhoz, a becslések szerint 49 millió évnyi egészséges élet vész el a rehabilitációt igénylő egészségi állapot miatt.

Az európai régió egyes térségeiben a rehabilitációs szakemberek hiánya is akadályozza a rászorulók ellátását. A jelentés kiemeli, hogy a közepes bevételű országokban tizenkétszer kevesebb fizikoterapeuta, 141-szer kevesebb mozgásterapeuta és hatszor kevesebb protézissel és ortopéd problémákkal foglalkozó szakember van, mint a gazdag országokban.

A vizsgált régióban a leggyakoribb rehabilitációt igénylő egészségügyi problémák közé tartozik a derékfájás, törések, hallás- és látásromlás, valamint a stroke és a demencia. Mivel ezek kihatnak az emberek életére, munkaképességére, dollármilliókban számolható az a veszteség, amely ennek következtében a gazdasági termelékenység csökkenése miatt keletkezik.

A jelentés szerzői hangsúlyozták, hogy a rehabilitációnak az egészségügyi alapellátásban kell elérhetőnek lennie, ahol a legtöbb krónikus betegséget kezelik, de fontos, hogy akár az iskolákban, akár az otthoni ellátásban is hozzá lehessen jutni.

Natasha Azzopardi-Muscat, a WHO európai irodájának országos egészségügyi politikákért és rendszerekért felelős igazgatója azonban rámutatott, hogy a régió több országában a nagyvárosokon kívüli vidéki területeken nem megfelelő a rehabilitációs ellátás. Ennek oka, hogy a legtöbb egészségügyi rendszerben a rehabilitációt nem integrálták teljes mértékben vagy hatékonyan az egészségügyi alapellátásba. "Ezen változtatni kell" - hangsúlyozta.

A jelentés azt is kiemeli, hogy a rehabilitáció fejlesztésének a hosszú lefolyású koronavírus-fertőzés kezelésében is kulcsszerepe lehet.

Életében egyszer szinte mindenkinek szüksége van rehabilitációra vagy ismer olyan hozzá közel álló embert, aki rehabilitációra szorul. Ha hozzájut a megfelelő ellátáshoz, az az egyén és a környezete számára is gyökeres változást hozhat az életminőségben - mondta el Hans Kluge, a WHO európai irodájának igazgatója.