• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Z generációs innovátorokat díjazott a Bosch és a Richter

Hírek MA 13:45 Forrás: Weborvos
Z generációs innovátorokat díjazott a Bosch és a Richter

A pályázat célja az volt, hogy jövőbe mutató innovatív gondolkodásra és fennthartható megoldások kidolgozására ösztönözzék a fiatalokat.

Z generációs fiatalok jövőbe mutató ötleteit ismerték el a Bosch×Richter Ipari Innovációs Díjjal, melyet 2024 tavaszán első alkalommal hirdetett meg Magyarország két meghatározó innovatív vállalata a felsőoktatásban tanuló diákok számára. A pályázat célja az volt, hogy jövőbe mutató innovatív gondolkodásra és fennthartható megoldások kidolgozására ösztönözzék a fiatalokat. A szervezők mindennapi életünk valós problémáira reagáló, piacképes elképzeléseket vártak a megmérettetésre, amelyekkel az emberek életét segítve a közlekedés és a gyógyítás jövője fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tehető. A diákok az egészségügy és a mobilitás témakörében adhatták be pályázataikat egyéni vagy csapat kategóriában - számoltak be a pályázat kiírói közleményben.

A számos értékes pályamű közül, a zsűri döntése alapján a Bosch×Richter Ipari Innovációs Díjat idén három pályázat érdemelte ki, melyek a városi hőszigetek problémájának megoldását, a demencia kezelését, valamint az önvezető technológia kiterjesztését tűzték ki célul. A győzteseket az idén második alkalommal megrendezett Bosch×Richter Innovátorok Napján díjazták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon, ahol a nyertesek pályaműveiket is bemutatták a résztvevőknek.

(A képen a díjazottak, a zsűritagok, valamint a magyarországi Bosch csoport és a Richter Gedeon Nyrt. vezetői)

Nagyvárosi oázis: hűsítő utasváró pavilon a nyári forróságban

„Hátralévő életünk valószínűleg leghűvösebb nyarát éltük idén át” – kezdte díjnyertes pályázatának bemutatását a Bosch×Richter Innovátorok Napján Teket Ádám, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végezte tanulmányait. „Az egyre intenzívebb nyári hőhullámok folyamatos kihívást jelentenek mindannnyiunk számára” – tette hozzá. Napjaink egyik, szó szerint égető problémája, a sűrűn beépített, mesterséges burkolatokkal ellátott felületeken kialakuló városi hőszigetek ellen veszi fel a harcot az „Urban Oasis 2030” névre hallgató utasváró pavilonrendszer. Az ötlet sokoldalúságára jellemző, hogy a passzív és nagyon alacsony energiafogyasztású hűtőtechnológiákat alkalmazó koncepció a városi betondzsungelben hűsítő pihenőpontként bárhol önállóan is elhelyezhető. Az elviselhetetlen melegben felüdülést és zöld megoldást hozhat a formabontó, hűtésre és árnyékolásra alkalmas megoldás, mely a városlakók számára életmentő lehet a kánikulában. Ez az innováció nemcsak mindennapi közérzetünk javítását célozza, hanem számol a klímaváltozás hosszú távú egészségügyi és ökológiai következményeivel is. Ráadásul, a fenntarthatóság nemcsak a modulárisan alakítható pavilon funkciójában és működésében ragadható meg, hanem annak kialakításában és anyaghasználatában is.

Mondjunk nemet a demenciára: mesterséges intelligenciával a pszichés betegségek ellen

„Az emlékek azok az apró csodák, amelyek életünket színessé és gazdaggá teszik” – hallható a Bosch×Richter Ipari Innovációs Díj nyertes csapatának bemutatkozó videójában. Szőnyi Balázs és Lőrincz Fanni, a Széchenyi István Egyetem hallgatói, „REMI – Mesterséges intelligenciával a pszichés betegségek ellen” című kutatás-fejlesztésükkel napjaink fontos problémáját orvosolnák. Felgyorsult világunkban egyre inkább távolodunk egymástól, ritkulnak a szociális kapcsolatok, ami nemcsak érzelmileg visel meg bennünket, hanem akár olyan komoly betegségek kialakulásához is hozzájárul, mint a demencia, vagy az Alzheimer-kór. A nyertes csapat egy olyan, mesterséges intelligencia modelleket alkalmazó megoldást fejlesztett ki, amely a demenciában, a pszichés betegségekben és magányban szenvedőknek nyújt segítséget kognitív képességeik megőrzésében és fejlesztésében, ezzel jelentősen javítva az érintettek életminőségét. A különböző eszközökön keresztül használható innováció a gördülékeny, közvetlen személyes kapcsolatokhoz hasonló kommunikációt képes biztosítani. A megoldás elemzi a társalgások tartalmát, ezzel lehetőséget biztosít a páciensek állapotának nyomon követésére. Ez az innováció példaértékű a zsűri értékelése szerint, mivel a gyakorlatban is hozzájárulhat a mentális betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.

Felokosítva: önvezető funkciót minél több járműbe

„Egyre több iparágban jelennek meg az önvezető megoldások: pontosságuk, fáradhatatlan működésük és folyamatos rendelkezésre állásuk rengeteg előnnyel jár” – mondták el a BME Formula Racing Team csapatának tagjai díjnyertes pályázatuk bemutatásakor. Matkovics Ádám, Mező-Kerekes Márk és Belkovics Fanni az önvezető autózás ma ismert dimenzióit gondolta újra. A Bosch×Richter Ipari Innovációs Díj nyertes csapatának koncepciója az önvezető technológiát akár meglévő járművekbe történő utólagos beépítéssel is elérhetővé teheti. A nyertes csapat először egy versenyautóhoz fejleszt autonóm vezetési egységet, a megoldást pedig új, innovatív területeken bővítenék tovább. A kompatibilis, könnyen áthelyezhető eszköz segítségével az önvezető funkció hosszú távon ipari, mezőgazdasági járművekben, sőt akár zárt közlekedési rendszerekben, repülőtereken, kampuszokon is alkalmazható lehet. A BME Formula Racing Team költséghatékony, univerzális Plug&Play innovációja hozzájárulhat az iparág fejlődéséhez, segítheti az önvezető járműtechnológiák elterjedését, és még biztonságosabbá teheti a közlekedést.

Rangos zsűri döntött a díjakról, Polgár Judit is a bírálók között

A nyertes pályaművekről neves szakértőkből álló zsűri döntött, melyben helyet kapott Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. Csoportszintű PR, CSR és kormányzati kapcsolatok főosztályának vezetője, Dr. Lendvai Balázs, a Semmelweis Egyetem Richter Tanszékének vezetője, a Richter Gedeon Nyrt. Farmakológiai és gyógyszerbiztonsági kutatási főosztályának vezetője, Bodó Teodóra, a Bosch csoport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója Magyarországon és az Adria régióban, valamint Pótsa Mátyás, a magyarországi Bosch csoport innovációs ökoszisztéma vezetője.

Összefoglaló a Bosch×Richter Ipari Innovációs Díj átadásáról: