• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Zajlik az élelmiszerrazzia karácsony előtt

Hírek Forrás: Weborvos

Eddig 689 kg ismeretlen eredetű, jelöletlen, tiltott módon árusított halat foglaltak le.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával november 19. és december 31. között a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szezonális, téli élelmiszer-ellenőrzéseket hajtanak végre.

A vizsgálatokat az élelmiszerbiztonsági szakemberek az ország egész területén végzik, s főként az ilyenkor népszerű termékeket vizsgálják. Az akció kiterjed a hús termékekre (sertés, pulyka, kacsa, liba, halt) pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményekre és virslikre. Vizsgálják az édesipari termékeket, borászati termékeket (borok, pezsgők), déli gyümölcsöket, szelídgesztenyét, étkezési burgonyát, valamint a takarmányokat és állatszállítmányokat. Az ellenőrzések ugyanakkor a vendéglátó egységekre is vonatkoznak.

A téli élelmiszer-ellenőrzések első szakasza december 9-én lezárult, melynek során országosan összesen 3703 ellenőrzésre került sor. A hatóság szakemberei több mint 19 ezer hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melyek 2%-át kellett kivonni a forgalomból 313,3 tonna mennyiségben. Leggyakrabban a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta és jelölési hiba volt a kivonás oka. A szezonális ellenőrzések első szakaszában a feltárt szabálytalanságok miatt 72 alkalommal figyelmeztetést, 75 esetben bírság kiszabását rendelték el, s összesen 4 318 761 Ft bírságot szabtak ki.

Az akció első szakaszában 306 vendéglátó létesítmény ellenőrzése is lezajlott. Legtöbb esetben higiéniai hiányosságokat és nem megfelelő minőségű termékeket találtak a szakemberek. 11 esetben figyelmeztetésre, 1 alkalommal bírság kiszabására került sor, ugyanakkor megállapítható, hogy az ellenőrzött egységek 85%-a megfelelően, biztonságosan üzemel, csupán 2%-nál volt szükség hatósági intézkedésre.

A vizsgálatok kiterjedtek a takarmányok és az állatszállítások ellenőrzéseire is. A 224 tétel hazai és 20 tétel külföldi takarmány esetében forgalomból történő kivonásra egy alkalommal sem volt szükség, és a 820 állatszállítmány ellenőrzése kapcsán is elmondható, hogy szankcióra eddig nem került sor.

A karácsonyi felkészülés jegyében a hatóság ősszel alakult ellenőrzési csoportja is kiemelt figyelmet fordít az ünnepekhez kötődő termékekre. Két budapesti piacon két hal-árusító üzletben összesen 689 kg ismeretlen eredetű, jelöletlen, tiltott módon árusított halat, halbelsőséget tiltott el a forgalmazástól és rendelte el megsemmisítésüket. A tétel összértéke meghaladta a 1,5 millió forintot, a bírság megállapítása folyamatban van.

Legolvasottabb cikkeink