• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Zárul a kampány: Május a stroke tudatosság hónapja

Hírek 2019.05.27 Forrás: Weborvos
Zárul a kampány: Május a stroke tudatosság hónapja

A megelőzéshez kulcsfontosságú a rizikófaktorokkal kapcsolatos tájékozottság és a megfelelő életmódbeli változtatás.

Május a stroke tudatosság hónapja, amely emlékeztet arra, hogy a megelőzés és az időben megkezdett megfelelő kezelés kulcsfontosságú egészségünk megőrzésében. A stroke tudatosságra hazánkban különösen nagy szükség van, évente hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint ez a betegség.

Ez az arány ráadásul növekszik, a Stroke Szövetség Európáért előrejelzése alapján az Európai Unió területén 2015 és 2035 között a stroke előfordulásának száma 34 százalékkal fog emelkedni, azaz a 2015-ben mért 613 148 esethez képest várhatóan 819 771 esettel kell számolni 2035-re. A szervezet számára, a King’s College London által készített tanulmány azt mutatja, hogy 2015 és 2035 között Magyarországon az új stroke esetek száma 28 százalékkal nő, míg a stroke túlélők száma 13 százalékkal lesz magasabb a népességben. A tanulmány előrejelzései alapján a stroke-hoz köthető halálozások száma ugyanebben az időintervallumban már egy sokkal kétségbeejtőbb – 44 százalékos növekedést fog mutatni.

Többek között ezért is kiemelten fontos a megelőzésre, illetve baj esetén a megfelelő terápiákra fektetett hangsúly, amelybe beletartozik az egyes rizikófaktor csoportok ismerete, a rendszeres orvosi ellenőrzés és az előírt terápiák pontos követése.

Életmódbeli rizikófaktorok

A helytelen táplálkozás és az elhízás nagymértékben hozzájárulhat a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a diabétesz kialakulásához, amelyek mind növelik a stroke bekövetkezésének kockázatát. Éppen ezért érdemes zöldségekben és gyümölcsökben gazdag diétát követni, valamint lehetőség szerint mérsékelni a zsírt és hozzáadott cukrokat tartalmazó ételek fogyasztását. Emellett pedig nem szabad elhanyagolni a mozgást sem. Lehet szó akár barátokkal közös biciklizésről, sétáról, a lényeg testünk aktívan és fitten tartása. Az olyan káros szokások, mint a dohányzás és a gyakori alkoholfogyasztás is fokozhatják a stroke bekövetkeztének esélyét, ezért az alkoholfogyasztás során a mértékletességre, dohányzásnál pedig a teljes felhagyásra kell törekednünk.

Egészségügyi rizikófaktorok

Az egészségi állapotban észlelhető problémák is növelik a stroke kockázatát. A tartósan magas vérnyomással küzdőket másfélszer nagyobb eséllyel éri stroke, mint azokat, akiknek vérnyomásuk az optimális 120/80-as Hgmm érték közelében van. A vér magas zsír és koleszterin tartalma is rizikót jelent. Az artériákban kis rögök keletkezhetnek, amelyek akadályozzák a vér agyba áramlását és legrosszabb esetben akár stroke-hoz is vezethetnek. Emellett a cukorbetegség és a keringési problémák is veszélyt jelentenek. A diabétesszel élőket négyszer nagyobb eséllyel éri stroke, mint a nem cukorbetegeket, mivel a cukorbetegség gyakran jár együtt magasvérnyomással, pitvarfibrillációval vagy magas koleszterinszinttel.

A keringési problémák közé tartozik az atheroszklerózis, vagyis érelmeszesedés – ennek következtében zsíros plakkok és lerakódások keletkeznek az artériákban, amelyek elzárják a vér szabad áramlását. A másik gyakori keringési gondot a pitvarfibrilláció – egy sok esetben tünetszegény, vagy csak időszakosan jelentkező szívritmuszavar – okozza. Ilyen esetben a vérben trombusok keletkeznek, amelyek a vérárammal az agyba jutva szintén stroke-ot okozhatnak.

Míg egyes problémák kezelhetők az életmódbeli változtatások által, addig vannak olyan problémák, mint például a diabétesz, a keringési zavarok, valamint a pitvarfibrilláció, amelyek orvosi kezelést igényelnek. Annak érdekében, hogy a pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél megelőzzük a stroke kialakulását, a betegeknek véralvadásgátló terápia alkalmazása ajánlott. Napjainkban már elérhetők olyan szájon át szedhető antikoaguláns (véralvadásgátló) készítmények, amelyek rendszeres szedésével a stroke megelőzhető.

Nem befolyásolható rizikófaktorok

Néhány kockázati tényezőt sajnos nem lehet kontrollálni. Ilyen például az ember kora és neme. Habár a stroke bármely korosztály tagjánál bekövetkezhet, az idő múlásával ez a kockázat egyre inkább nő. 55 éves kor felett minden évtized után megkétszereződik a stroke előfordulásának esélye. A nők évente nagyobb arányban szenvednek el stroke-ot, ám ez arra is visszavezethető, hogy a hölgyek tovább élnek, és a probléma idősebb korban egyre többször jelentkezhet. Ezzel szemben azonban a férfiakat a fiatalabb korosztályokban nagyobb arányban érinti a stroke.

A megelőzéshez kulcsfontosságú a rizikófaktorokkal kapcsolatos tájékozottság és ezek tükrében a megfelelő életmódbeli változtatások és egészségügyi kezelések beiktatása a mindennapokba. A mozgásban gazdag élet, a helyes táplálkozás, az alkohol és a dohányzás elhagyása segíthet, ezáltal az ember maga is sokat tehet a kockázat csökkentéséért. Az orvosok és a megfelelően beállított gyógyszeres kezelések segítségével pedig a véralvadás kézben tartása, a vércukorszint és a vérzsír szint beállítása, valamint a magas vérnyomás kezelése szükséges a stroke megelőzéséhez vagy újbóli elfordulásának kiküszöböléséhez.

Legolvasottabb cikkeink