A legtöbb ember nehezen tudná elképzelni, hogy csontjait szerveknek tekintse.
Egereknek köszönhető, hogy egy nemzetközi kutató csoport erre a felismerésre jutott. Na Kyung Lee, a New York-i Columbia Egyetem kutatója munkatársaival együtt genetikailag megváltozott egereket vizsgált, amelyeknek szervezetéből hiányzott az osteocalcin. Az ugyan már korábban ismert volt, hogy ez a fehérje a csontban képződik és nemcsak része a szilárd csontanyagnak, hanem a csontokból más szövetekbe is eljut. Az ellenben eddig nem volt világos, hogy ennek van-e valami rendeltetése? Lee és csapata megfigyelte, hogy állatok hajlamosak a túlzott elhízásra, ha hiányzik szervezetükből ez az anyag. Nemcsak egerek, hanem emberek bizonyos csontsejtjeiben is képződik osteocalcin. A kutatók a "Cell" című amerikai szaklapban számoltak be arról, hogy az osteocalcin tükör befolyással van a cukor anyagcserére. Hiánya az állatoknál nemcsak túlsúlyossághoz, hanem a kettes típusú diabeteshez, a korábban öregkori cukorbajnak nevezett kórhoz is vezethet.
Amikor azonban a kutatók osteocalcint fecskendeztek a beteg egerekbe, azok szervezete több inzulint termelt és ennek megfelelően csökkent a vércukor szintjük. Laboratóriumi vizsgálatok ráadásul azt is kimutatták, hogy a csontfehérje arra serkenti a zsírsejteket, hogy adiponektin nevű hormont termeljenek, amely azután fokozza az inzulin pozitív hatását a vércukor tükörre. "Annak a felismerésnek köszönhetően, hogy csontjaink számunkra eddig ismeretlen módon őrködnek vércukor szintjén, egészen új ismeretek birtokába jutottunk a csontváz funkcióját illetően" - mutatott rá Gerard Karsenty, a kutató csoport tagja.