• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szakmánktól függ, hogy milyen gyógyszert szedünk

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Szakmafüggő a németek gyógyszerfogyasztása – a posztszocializmus a lelki egészségre is káros.

A sürgősségi ellátásban és a közbiztonsági szakmákban dolgozók hajlanak a leginkább arra, hogy vényköteles szereket szedjenek, s hogy ezt a legtovább tegyék – állapítja meg a német Techniker Krankenkasse (betegpénztár) éves jelentése. A kiadványból megtudható az is, hogy a Szövetségi Köztársaság keleti felében lakók valószínűbben betegszenek meg depresszióban vagy szívbetegségben. A jelentés egyik legérdekesebb kitétele, hogy az újságírás a legegészségesebb mesterségek közé tartozik.
A Techniker saját két és félmillió – az ország legkülönbözőbb tájain élő –ügyfelének vényköteles gyógyszerfogyasztását vizsgálta. A gyógyszerrendelésre vonatkozó adatok az együttműködő orvosoktól származtak. A betegpénztár, írja a Scrip, 2005-ben 434 millió adag gyógyszer árát térítette.

A beszámoló készítői kiválasztott csoportok (receptköteles) gyógyszerfogyasztási mintáit tekintették át, majd időben és térben átlagolták a kapott eredményeket.

A legtöbb vényköteles gyógyszert a 2005-ös Németországban a munkanélküliek fogyasztották: az év 187 napján vettek magukhoz valamilyen receptre felírt orvosságot. Őket 165 nappal azok a közszolgálatban dolgozók követik, akik munkájuk során jelentős kockázatnak vagy stressznek vannak kitéve: ápolók, orvosok, rendőrök, tűzoltók. (Ez megint csak átlagszám; e szakmák női művelői tízzel több napon gyógyszerezték magukat, mint a férfiak.)A fehérgallérosok [irodai/szellemi dolgozók] gyógyszeres napjainak száma tavaly 138 volt, a legegészségesebbeknek azonban a művészek bizonyultak, akik kevesebb, mint 132 napon folyamodtak valamilyen medicinához.

Az aránytalanságokat a tanulmány szerzői azzal magyarázzák, hogy a váltott műszakos munka, és a sürgősségi szolgálatoknál állandóan változó munkaritmus idővel egészségkárosodásokhoz vezet.

A felmérés készítői foglalkoztak az antidepresszáns- és szívgyógyszer-fogyasztás földrajzi eloszlásával is. A legtöbb antidepresszáns és statin a volt NDK-területeken fogy; a keletnémet tartományok foglalják el az antidepresszáns-szedési toplista első tíz helyét.

Ezek az adatok arra vallanak, hogy a térség gazdasági problémái hatással vannak az emberek egészségére és közérzetére. A volt keletnémet tartományokban a legmagasabb a munkanélküliség és a legrosszabbak az élettartam-kilátások – vélik az elemzők.

Érdekes tendencia, hogy a receptköteles gyógyszerek fogyasztása legkevésbé a sűrűn lakott városi területeken nő, amit alighanem az okoz, hogy az ilyen településeken könnyebb hozzájutni a gyógyszerek alternatíváihoz, például a fizioterápiához vagy a kínai orvosláshoz.

Legolvasottabb cikkeink