• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Adósságot apaszt, aki egészségügyet fejleszt

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

A tuberkulózis- és malária-kutatások kétharmadát és az AIDS-kutatások majd’ egynegyedét finanszírozó Global Found 9,7 milliárd dollárt bevételez adományozóktól.

A humanitárius célú alap összesen ennyire kapott ígéretet szponzorainak egy nemrégiben tartott németországi értekezletén.

A Global Foundot állami intézmények és magánszervezetek közösen működtetik. 2002-ben hozták létre, és képviselőinek állítása szerint az adományok, amelyekre ígéretet kapott, „minden idők legnagyobb finanszírozási akcióját" jelentik. A megajánlott pénzek révén 2010 teljesülhetnek majd a bevételi tervek, melyeknek 12-18 milliárdos kvótái a 2010-12 közti kiosztandó támogatások forrásául szolgálnának.

A Global Found szervezet nem tett közzé részletes jelentést a jelenlegi felajánlásokról, mivel ezek csak egy későbbi időpontban válnak véglegessé. A szervezet azonban közölte Scrippel, hogy a 2008-10-es időszakra az alábbiak, és a következő összegeket ígérték: Franciaország – 900 millió EUR, Németország – 600 millió EUR + 200 milliónyi hiteljóváírás egészségfejlesztési program(ok)ra, Egyesült Királyság – 360 millió GBP, Spanyolország – 600 millió EUR, Olaszország – 360 millió EUR, Európai Bizottság – 300 millió EUR, Oroszország – 217 millió EUR.

Az Egyesült Államok nem tett felajánlást a berlini találkozón, melynek házigazdája a német kormány volt – az amerikai költségvetési törvények nem teszik lehetővé, hogy az állam egyszerre egy évnél hosszabb távú kötelezettségeket vállaljon. A Global Found mindazonáltal egy régebbi amerikai hozzájárulásból kiindulva a 9,7 milliárd dolláros előirányzatban 724 millió dollárt szerepeltet, amelyet Washington remélhetőleg befizet majd.

A német felajánlás alapjául egy, a szervezet gyakorlatában új finanszírozási mechanizmus – az adóskonverzió – szolgál. E konstrukció keretében Indonéziának felajánlották: amennyiben vállalja, hogy annak az 50 millió eurónak a felét, amellyel Németországnak tartozik, a Global Found közbeiktatásával nemzeti egészségügyi programokra költi. A 200 millió eurós német jóváírási program maradék 150 millió eurójának kedvezményezettjeit nem nevezték meg.

Indonézia lesz az első állam, amelyben a Global Found kipróbálja az adósság egészségfinanszírozás-célú jóváírását, de hasonló programokat dolgoznak ki Kenya, Pakisztán és Peru számára is.