• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az optimisták tovább élnek?

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

Az optimisták hosszabb életre számíthatnak mint a pesszimisták - derült ki egy több évtizeden át folytatott amerikai kutatás nyomán.

A vizsgálatot, amelynek eredményeit a Scientific American című folyóirat ismerteti, a Duke University és a University of North Carolina kutatói még az 1960-as évek közepén kezdték.

A felmérésben a University of North Carolina 6958 hallgatója vett részt, az ő életüket aztán több mint negyven éven át követték nyomon. A vizsgálat kezdetekor az összes résztvevővel személyiségi tesztet végeztettek, amelyből megállapítható az illető lelki beállítottsága. Közülük 1630-an pesszimistának bizonyultak, 923-an optimistának, a résztvevők zömének lelki habitusa azonban valahol a kettő között volt.
Mint az évtizedek során kiderült, a pesszimisták esetében a korai elhalálozás valószínűsége 42 százalékkal magasabb, mint az optimisták esetében.

A kutatást irányító dr. Beverly H. Brummett szerint az optimisták általában időszakosnak ítélik meg a negatív eseményeket, ezek nem befolyásolják sem önbecsülésüket, sem a világról alkotott véleményüket. A pesszimisták viszont a szívükre veszik a kellemetlenségeket, saját magukat okolják mindenért és hajlamosak azt hinni, hogy a rossz idők mindörökké tartanak. A pesszimisták depresszióra való hajlamának számlájára írható a magasabb halálozási rizikó. A depresszió ugyanis kihat az egészségi állapotra, szív- és érrendszeri, valamint emésztőszervi betegségeket vált ki.

Dr. Beverly H. Brummett véleménye szerint ugyan nehéz megváltoztatni az emberek lelki beállítottságát, ám sokat lehet tenni azért, hogy kivédjék vagy enyhítsék a következményeket.

A kutató szerint az emberek pozitívumokat csempészhetnek életükben. Példaként dr. Beverly H. Brummett a meditációt említette, amely némely kutató szerint pozitív érzelmeket válthat ki. Az agresszív emberek esetében, akik habitusukért szív- és érrendszeri betegségek okozta korai halállal fizetnek, sokat javíthat az életkilátásokon, ha olyan terápián vesznek részt, amely megtanítja őket arra, miként tudják megfékezni a haragjukat.

Legolvasottabb cikkeink