Hogyan befolyásolta a csonthéjasok fogyasztása a szív- és érrendszeri traumák gyakoriságát.
A múlt század kilencvenes éveiben végezték az Egyesült Államokban az Adventist Health Study elnevezésű, nagy vizsgálatot, melyben 31.208 adventista vett részt. Ezek étrendjében igen sok volt a gyümölcs és a kutatók többek között azt is vizsgálták, hogy befolyásolta-e a mandula evése a szív- és érrendszeri események gyakoriságát. Az derült ki, hogy azok körében, akik a hétnek csaknem minden napján fogyasztottak legalább 30 gramm mandulát, a heveny szívinfarktus előfordulása 4.4 százalékkal csökkent, ha pedig ennek a dupláját is megették minden héten, az infarktus 9.4 százalékkal ritkábban következett be.
Nemrég fejeződött be az Experimental Biology kongresszus Washingtonban. Ott hangzott el az egyik amerikai munkacsoport előadása, amely a pisztácia evésével foglalkozó tanulmányuk első eredményeit ismertette. A vizsgálatban résztvevő önkéntesek hetekig minden nap megettek 40 gramm, vagy 80 gramm pisztáciát, ami egy- vagy két maroknyi gyümölcsnek felelt meg. A vizsgálat résztvevői egészséges önkéntesek, egyetemi hallgatók voltak – a kutatócsoport vezetője, Sarah K. Gebauer is a Penn State egyetem tudományos diákköröse.
A vérzsírokat „lerakó" (LDL) koleszterin vérszintje a nagyobb pisztácia-adag hatására 11.6 százalékkal csökkent, az összkoleszteriné 8.4 százalékkal lett kisebb, ami statisztikailag igen jelentős. Ezekkel a változásokkal a vizsgálati alanyok koszorúér-betegség kockázata is hasonló mértékben csökkent. A kutatók szerint egy maréknyi pisztácia ugyanannyi, „szívvédő" antioxidánst tartalmaz, mint a sötétzöld zöldségekben és egyéb gyümölcsökben gazdag étrend.
Tekintve, hogy az ilyen gyümölcsökre vonatkozó, korábbi tanulmányok egybevágó módon ehhez hasonló eredményekkel végződtek, az új vizsgálat azokat is megerősíti. Ez azért fontos, mert a mai szabályok szerint a szerzőknek ma minden tudományos közleményben büntetőjogi felelősséggel le kell írniuk, honnan kaptak munkájukhoz anyagi támogatást – kiküszöbölendő az anyagi érdek és a kedvező eredmény közötti összefüggést. A vizsgálat itt a California Pistachio Commission megbízásából történt – de az eredmény ennek figyelembe vétele után is meggyőző.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2007. május 7.)