• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Esély a sérült agy működésének helyreállítására

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI Press

Az agyvérzés gyakori következménye, hogy utána a beteg a leggondosabb orvosi ellátás ellenére elveszti beszédkészségét, képtelen megfelelően reagálnia környezeti ingerekre, s gondolkodása is nagymértékben lelassul.

A remény - hogy idővel csökkenek, netán meg is szűnnek ezek a károsodások - legtöbbször csak álom marad. A new-yorki presbiteriánus Cornell Orvosi Kollegium és a clevelandi Klinikai Alapítvány ideggyógyász kutatói által kidolgozott új gyógyító módszer, a DBS alkalmazása azonban visszaadja a felépülés lehetőségét.

Amerikai kutatóorvosok kétévnyi felkészülés után, egy szélütött, értelmes cselekvésre és beszédre képtelen, csupán 38 éves férfi agyába - az ő tudta nélkül, de a hozzátartozói engedélyével - beépítettek egy DBS-processzort (DBS=deep brain stimulation - mélyagyi serkentés, stimulálás), aminek eredményeképp a páciens reagálni kezdett a külvilágra, felült s nemsokára beszélni is kezdett. Az esetleges közvetlen mellékhatásokat kivárva, a tavaly októberben már észlelt, szenzációs eredményt csak hónapokkal később hozták nyilvánosságra.

A mozgásrendellenességeket kezelő marylandi orvosi központ közlése szerint a DBS a szívműködést vezérlő és a mellkasba telepíthető pacemakerhez hasonlítható, csak ez nem a szív, hanem az agy működését koordinálja. Alkalmazása során az agynak abba részébe, amely az értelmes gondolkodást és beszédképességet vezérli és működteti, agysebészeti művelettel miniatűr elektródákat ültetnek be, amelyeknek a vékonyka vezetékeit a bőr alatt vezetik a páciens kulcscsontja alá beépített áramforrásba és a mikroprocesszorhoz. A nagyon bonyolult beültetési művelethez a műtéti helyet lézerfénnyel világítják meg, s az operáció közben az agy fizikai állapotát MR és CT (mágneses rezonancia, komputer-tomográf) segítségével folyamatosan ellenőrzik.

Az eljárás nemcsak az agyvérzésen átesettek gyógyítására ad lehetőséget, mert ha sikerül pontosan feltárni más betegségek (Parkinson-és Alzheimer-kór) agybéli helyét, remélhetőleg azokat is sikerrel kezelhetik DBS-szel.

Az agy- és ideggyógyászati kezelésük miatt depresszióssá vált pácienseket eddig elektrosokkal igyekeztek gyógyítani. A kézreszketéssel járó Parkinson-kórosok közül az Egyesült Államokban 38 ezret már ugyancsak az agyukba implantált elektródákra adott elektromos impulzusokkal gyógyítanak,80-90 százalékos eredménnyel. A kézremegést ugyanis sikerült jelentősen csökkenteni, sok esetben csaknem teljesen meg is szüntetni. Feltételezik, hogy DBS-sel teljes gyógyulást lehet majd elérni.

A DBS-szel kapcsolatos koordináló kutatómunkával Amerikában Helen Mayberg-et, az Emory Egyetem neurológusát bízták meg, aki szerint az új módszer alkalmazása az agykutatás egészében és az agyműködéssel összefüggő betegségek gyógyításában új lehetőségeket nyit meg. Általános bevezetését azonban egyelőre késlelteti, hogy még feltáratlan a hatásmechanizmusa, a mellékhatásainak megismeréséhez pedig még nem telt el elegendő idő. Az is gondot okoz, hogy az implantáció ugyanolyan mechanikai agysérülésekkel járhat, amilyenek az elektrosokk-elektródák beültetésénél is előfordulhatnak.

Legolvasottabb cikkeink