• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Gyógyszertámogatás német módra

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

Gyógyszerek ingyen, receptdíjak elengedve?
– jól járhat a német beteg, ha generikumot írat fel.

A berlini kormány kezdeményezi, hogy a betegbiztosítók által a betegeknek juttatott gyógyszertámogatásoknál a legolcsóbb generikumok árait vegyék számításba, amelyek átlagosan 70 százalékkal alacsonyabbak a márkás termékeknél. Német sajtójelentések szerint a páciensek viszont minimum-önrészt sem fizetnek majd, ha generikumot választanak.

Ulrich Dietz, az egészségügyi minisztérium gyógyszerellátásért felelős részlegének vezetője egy kölni konferencián kijelentette: a gyógyszertakarékossági törvény felhatalmazza a betegbiztosítókat az árküszöbök csökkentésére, és a betegek által a generikumokért fizetett önrész elengedésére.

Megfigyelők szerint a kormány kezdeményezése annak elismerése, hogy a betegbiztosítók nem tudták továbbadni [a fogyasztók javára fordítani] megtakarításaikat, amelyekre a gyógyszerszállítókkal kötött megállapodások során tettek szert – a tapasztalatok szerint ugyanis csak jelentéktelen mértékű árengedményeket sikerült elérniük.

Ha az átlagos gyógyszertámogatási árakat az olcsóbb szerek áraira alapoznák, a gyártóknak is csökkenteniük kellene áraikat, hogy ezzel mérsékeljék a különbséget a gyógyszertári és a rögzített szerződéses árak közt, eképpen pedig többek számára tegyék hozzáférhetővé termékeiket – írja a Scrip.

Dietz szerint az olcsó gyógyszerek támogatásának megszűnése hozzájárul majd „a német betegek mentalitásának" megváltozásához – akik, úgymond, szemlátomást többre becsülik a márkás gyógyszereket, s inkább a legújabb, legdrágább termékeket szednék. Az egészségpénztárak tájékoztathatják majd a betegeket, mely szerekhez nem kell önrészt fizetniük, s tehetik ezt [t. i. a biztosítók] a receptköteles gyógyszerekre vonatkozó forgalmazási szabályok megsértése nélkül – közölte a főtisztviselő.
Álláspontja szerint az orvosok is jobban járnának, ha betegeik pontosabban tudnák, mibe kerül gyógyszerelésük: így az is ritkábban fordulna elő, hogy [t.i. az orvosok] áthágják gyógyszerrendelési limitjeiket.

A betegbiztosítók kedvezően reagáltak Dietz szavaira, bár a második legnagyobb német egészségpénztár (AOK) első embere, Dr. Hans Jürgen Ahrens közölte az Ärzte Blatt-tal, hogy a biztosítóknak még meg kell vizsgálniuk, vajon megéri-e a számukra, ha eltekintenek az 5 eurós receptdíjtól, és fizetik a generikum teljes költségét.