• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Harc a terror ellen: életveszélyben a reptéren a betegek?

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

Sorbanállás órákig, zsúfoltság, ugyanakkor mindenféle folyadék elkobzása – ezek jellemzik napjainkban a repülőtereket.

A terror-fenyegetettség miatt először a londoni-, majd az amerikai és jórészt az európai légikikötőkben vezettek be a korábbiakhoz képest rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket.

A megnehezedő körülmények, a kényelmetlenség mellett az előbbi, mind rosszabb feltételek súlyos veszélybe sodorhatják a krónikus betegeket – jelzik amerikai klinikusok. Az Amerikai Diabetes Társaság közleményt adott ki, melyben kinyilvánította, milyen kockázatot jelentenek a gépre fölszálló cukorbetegek számára azok a hirtelen meghozott rendelkezések, hogy a fedélzetre nem engedik fel az inzulin fiolákat és inzulin pumpákat sem.

Szerencsés véletlen, hogy eddig csak egy olyan esetet jelentettek, hogy egy idős férfi a szorosan álló sorban összeesett, de a fáradtság és az izgalom is hozzájárulhat, hogy bármelyik idült beteg azonnali beavatkozásra szorul, ami a zsúfoltság miatt a repülőtereken egyáltalán nem könnyű feladat.

Dr. Randy Wexler (Ohio State University) hangsúlyozta, milyen bizarr rendelkezés, hogy a krónikus betegeknek kötelező a biztonsági őröknek minden gyógyszerüket bemutatni. Milyen módon képesek a biztonsági emberek eldönteni, hogy az adott tabletta vagy injekció valóban a beteg kezeléséhez nélkülözhetetlen készítmény? Még nagyobb gond, ha – például – a koszorúér-betegségben szenvedő, anginás beteg a rohamok megelőzésére és kezelésére nitroglycerin spray-t vinne magával. A nitroglycerin mindenki által ismert robbanószer – orvosi alkalmazását, szájon át szedhető tabletta-, vagy a bőrön keresztül fölszívódó permet formájában veszélytelen mivoltát csak az orvosok és a szívbetegek ismerik.

Az orvosok arra intik betegeiket, hogy ne kockáztassák a föladott csomagba tenni patikaszereiket, mert esetleg nem juthatnak hozzájuk, amikor szükség lenne rá. Külön figyelmeztetik a krónikus betegeket, akiknek pontos időben és előre megszabott gyakorisággal kell a gyógyszert bevenni, hogy készüljenek fel a járatok késése miatt a hosszú várakozásra és ennek megfelelően készítsék össze a gyógyszeres dobozt.

Nehéz helyzetbe kerültek az asztmás, allergiás betegek is, akik ugyancsak spray formájában használják egyes készítményeiket. Az orvosok azt javasolják a krónikus betegeknek, hogy feltétlenül szükséges gyógyszereiket mindenképpen vigyék magukkal, akár valamilyen módon a testükre erősítve, de ez ugyancsak kockázattal jár. Egyelőre senki sem tudja, hogyan kezeli az ilyen eseteket a repülőterek biztonsági szolgálata. Azt már elrendelték, hogy a folyékony babaeledelt valamelyik szülőnek az őrök szemeláttára meg kell kóstolni, hogy megbizonyosodjanak arról: nem valamilyen, sokat emlegetett, bár még senki által nem látott, folyékony robbanószert próbálnak fölvinni a gépre.

(Forrás: ACC Heart Health News, 2006, aug. 16.)