• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hibás amerikai pacemakerek Kínában

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

Kínából 227 pacemakert küldtek vissza a gyártó, a világhírű St. Jude Medical Inc. telephelyére.

Az utóbbi időben sok ország hatóságai találtak olyan kínai árukat, melyek minősége nem megfelelő vagy az egészséget esetleg károsító anyagokat tartalmaznak. Az Egyesült Államokban például kínai eredetű fogkrémeket távolítottak el az üzletekből, Európában – így nálunk is – gyerekjátékok, ruházati cikkek kerültek a forgalomba nem hozható cikkek listájára.

Az amerikai egészségügyi szaksajtó most nem túl nagy lelkesedéssel, de tisztességes objektivitással beszámolt arról, hogy az előbbiekkel ellenkező irányú események is előfordulnak. A kínai minőségbiztosítók beavatkozására 227 pacemakert küldtek vissza a gyártó, a világhírű St. Jude Medical Inc. telephelyére.

A szívritmus-szabályozók, a kínai ellenőrző vizsgálatok tanúsága szerint nem megfelelő minőségüek voltak és ennek következtében a betegekbe beültetés után diagnosztikus hibákhoz, életet veszélyeztető zavarokhoz vezethetnek, illetve azokat nem akadályozzák meg. A készülékek a gyár által megadott technikai adatoktól lényegesen eltértek és a kínai szabványok hatérértékeit is két százalékkal meghaladták.

Az amerikai médiában az utóbbi hetek hírei az egészséget veszélyeztető szennyező anyagokat tartalmazó, kínai halkészítmények és zöldségek forgalomba kerüléséről nagy nyugtalanságot keltettek, ezért a kínai importot alaposan megnehezítették. A világ legnagyobb játékgyártója, a Mattel Inc. augusztus közepén 18.2 millió, Kínában gyártott játékot küldött vissza, mert az amerikai hatóságok szerint a gyerekeket károsíthatja- ha lenyelik - a játékokhoz erősített mágnes.

A kereskedelmi feszültségek növekedése miatt Kína is megszigorítja az export áruk minőségének vizsgálatát, de ezzel együtt nagyobb figyelmet fordít az importált termékekre is. Ez év júniusában a kaliforniai Mariani Packing Co által exportált barack-konzerveket a kínai hatóságok baktérium-szennyezés miatt megsemmisítették.

A kínai illetékes hivatal már 2001-ben megvizsgáltatta a St. Jude gyár négy pacemaker típusát, mert fölvetődött, hogy az életmentő szerkezetek nem eléggé megbízhatóak. Mint most a kínai hírügynökség közölte, bizonyos pacemaker készülékeket már akkor sem engedtek az országba behozni. A hírből nem derült ki, hogy az akkor kitiltott St. Jude pacemakerek azonosak voltak-e a most hibásnak találtakkal. Az amerikai közlemény megjegyzi: a gyártó cég illetékeseit még nem sikerült szóra bírni, hogy kommentálják a hírt.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2007, aug. 21)

Legolvasottabb cikkeink