• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Izgalomban az amerikai kardiológusok

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

USA: új gyógyszerosztály a szív-érrendszeri terápiában?– forradalmi hatásmechanizmus, kiküszöbölt mellékhatások.

A Schering-Plough 30 ezer kísérleti személy bevonásával megkezdte SCH 530340 jelű antithrombotikumának végső tesztjeit. Az SCH 530340 a Scrip szerint „blockbuster"-nek ígérkezik – a kifejezés többek közt olyan gyógyszert is jelent, amelynek forgalma eléri az egymilliárd dollárt.

A cég két III. fázisú vizsgálatot folytat majd le. Az egyikben a hatóanyagot – amely hatásmechanizmusát tekintve orális antithrombin-receptor antagonista – tulajdonképpeni funkciójában, szívgyógyszerként tesztelik: terápiás és preventív ágensként próbálják ki akut szívkoszorúér-szindrómában szenvedőkön, illetve olyanokon, akik már átestek szívizom-infarktuson vagy szélütésen. A másik III. fázisú vizsgálat alanyai olyan páciensek lesznek, akiknél környéki artériás keringési zavart diagnosztizáltak.
A II. fázisú vizsgálat adatait az Amerikai Kardiológus Kollégium márciusi, New Orleans-i összejövetelén ismertették, ahol a résztvevők körében – mint a Scrip írja – „izgalmat keltett" a bejelentés, miszerint az új szer alkalmas lehet ischaemiás (vérellátási zavar okozta szívbetegséggel kapcsolatos) események kezelésére, méghozzá anélkül, hogy fokozná a vérzésveszélyt.

A II. fázisú vizsgálatban az SCH 530340-assal olyan betegeken kísérleteztek, aki a percutan koszorúér-intervención estek keresztül. A kutatók nem számítottak rá, de maximális adag alkalmazása esetén jelentős mértékben, 46 százalékkal csökkentette a [statisztikák szerint várható] kardiovaszkuláris események számát. (A maximum ez esetben egy 40 mg-os kezdő mennyiséget, majd napi 2,5 mg-ot jelentett.)

A jelenlegi terápiák legproblematikusabb mellékhatása a vérzés, ha tehát nagy vizsgálatok is megerősítik, az SCH 530340 nem vált ki ilyesmit, a termék kilátásai igen jelentős mértékben javulnak. Egyes elemzők máris többmilliárd dolláros forgalmat emlegetnek; a hatóanyag a vizsgálatok során „fast track" (gyorsan engedélyeztetendő/-tethető) státuszt kapott az amerikai élelmiszer és gyógyszerhatóságtól.

A III. fázisú vizsgálatok során tesztelik az ágens és az aszpirin illetve a clopidogrel együttes hatását is. […] Az SCH 530340-est úgy tervezték meg, hogy a jelenleg alkalmazott thrombocita-aktivációt másként gátolja, mint például az éppen említett szerek. A thrombociták az artériákban, az atheroszklerotikus plakk-ruptúra helyén aktiválódnak, és olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek rögképződést indukálnak. A legfontosabb thrombocita-aktivátor éppenséggel az SCH 530340 által gátolt thrombin. A Schering-Plough szere azáltal fejti ki hatását, hogy a thrombociták PAR-1 receptorain kötődik – ezáltal pedig egy új gyógyszerosztály első, nagyhatású képviselője lehet.

Legolvasottabb cikkeink