• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Nyelvvel vezérelt kerekes szék

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI-Press

A think-a-move-nak elnevezett kerekes szék használói szerint nagyon praktikus és jól működtethető a szerkezet.

Nemhogy kéz, még ujjak sem szükségesek annak a kerekes széknek a mozgásba hozásához és irányításához, amelynek első példányait már használják súlyosan mozgáskorlátozottak az Egyesült Államokban. A vezérlést a szájüreg nyitásával-csukásával, illetve a nyelv mozgatása révén a fülben létrejövő nyomásváltozás erejének és irányának érzékelésével oldja meg egy különleges szerkezet.

A mozgáskorlátozottak a kerekes székeik hajtó-abroncsait kétoldalon, kézzel lenyúlva hozzák mozgásba. Akinek viszont erőtlenné váltak a kezei is, elektromos hajtású kerekes széket vezethet, amelynek vezérlőgombjait nyomogatva indíthatja, gyorsíthatja-fékezheti, terelgetheti a járművét.

Megeshet azonban, hogy a beteg oly mértékben károsodott, hogy az ujjai is sérültek, gyengék, vagy éppen elvesztette mindkét karját. Számukra alakították ki a nyelvvel-szájjal vezérelhető elektromos kerekes-széket.

A kerekes székben ülő beteg fülébe egy olyan dugót illesztenek, mint amilyen a hallásjavító készülékeknél szokásos. Ebből azonban a fülben kialakult nyomást érzékelő kábelek vezetnek a kerekes-szék vezérlő tömbjéhez. Aszerint aztán, hogy mekkora a nyomásváltozás a fülben, az érzékelő "jobbra, balra, gyorsítás, fékezés, állj, vagy indulj" parancsokat ad a vezérlőnek. (A másik fülön át távozó levegő alig befolyásolja a vezérlést. Ha bedugják, egyáltalán nem, de akkor korlátozott a páciens hallása.)

Hogyan lehet a fülben kialakult nyomást tudatosan szabályozni és változását a jármű vezérlésére felhasználni?

A fülbe helyezett szerkezet azokat a nyomásváltozásokat érzékeli és továbbítja a vezérlőhöz, amit a székben ülő a szájüregével, s benne a nyelvének ide-oda mozgatásával idéz elő. Az erősen összeszorított, zárt száj okozta nagy nyomást a fülben fékezési parancsként, a tágra nyitott szájjal csökkent nyomást pedig az indulás vezényléseként fogadja a szerkezet. A kormányzás, vagyis az irány meghatározása pedig a nyelv balra-jobbra mozgatásával, előre nyújtásával, vagy visszahúzásával történik.

Az így fölszerelt, think-a-move-nak elnevezett kerekes szék első sorozatának kipróbálói és használói szerint nagyon praktikus és jól működtethető a szerkezet. Csak egy hibáját róják föl: nagyon drágán lehet hozzájutni. Az Egyesült Államokban 5600 dollárért (csaknem egymillió forintért) forgalmazzák.

Legolvasottabb cikkeink