• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyugatra távozást mérlegel a cseh orvosoknak majdnem a fele

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Nyugatra távozást mérlegel a csehországi orvosok 45 százaléka, mert a nyugat-európai országokban több a fizetés és jobbak a munkakörülmények - derült ki egy országos kutatásból, amelyet a prágai munka- és népjóléti kutató-intézet készített az orvosok körében.

A külföldi munkavállalás iránt leginkább a 25 és 39 év közötti, tehát a fiatalabb és kisebb szakmai tapasztalatokkal rendelkező orvosok érdeklődnek - írja a Právo című lap, amely szerdai kiadásában részletesen ismerteti a kutatás eredményeit.

A legkeresettebb ország Nagy-Britannia, Írország és Németország, ahol leginkább a jól képzett szakorvosok szeretnének dolgozni. A cseh orvosok többsége mintegy 5 éves külföldi munkavállalásban gondolkodik, majd visszatérne hazájába. Az orvosok 75 százaléka kórházban, míg 25 százalékuk házi orvosként szeretne dolgozni Nyugat-Európában.

Bár a külföldi munkavállalással foglalkozó orvosok 70 százaléka állította, hogy bírja az angol nyelvet, a válaszolók többsége mégis a legnagyobb problémák közül a nyelvet említi az első helyen. Csak ezután következik a családtól való hosszú idejű elszakadás gondja.

A Právo szerint Csehországban az orvosi átlagfizetések az országos átlagfizetések dupláját teszik ki, tehát mintegy 40-42 ezer korona (400-420 ezer forint) körül mozognak. A környező országokban és Nyugaton hasonló az arány, de tény, hogy a nyugati fizetések vásárlóereje jóval nagyobb a csehországi fizetésekénél.

Írországban a bérek vásárlóereje 60, Németországban 80, Ausztriában 120, míg Nagy-Britanniában pedig 250 százalékkal magasabb, mint Csehországban, jegyzi meg a cseh lap.

A felmérés azt is kiderítette, hogy a gyakorlatban évente a cseh orvosoknak csupán az 5-7 százaléka távozik Nyugatra. Szakértők szerint azonban ez is magas arány, s a problémát nem szabadna lebecsülni. Még akkor sem, ha pótlásukra évente mintegy 300 külföldi - többnyire szlovákiai - orvos érkezik Csehországba. Nyugaton és Amerikában ugyanis nagy az érdeklődés a cseh orvosok és egészségügyi személyzet iránt, s a szakemberek távozása hosszabb távon destabilizálhatná a cseh egészségügyet - állítják a tanulmány szerzői.