• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Orvoshiány Csehországban

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Román és bolgár orvosokat toboroz Prága, hogy enyhítse a csehországi kórházakban és mentőszolgálatokban kialakult és egyre súlyosbodó orvoshiányt.

Csehországnak jelenleg legalább 2 ezer orvosra lenne szüksége, hogy a kórházakban és a mentőszolgálatokban betölthessék az üres helyeket - közölte az egészségügyi tárca, amely már tavaly ősszel toborzókampányt indított Romániában és Bulgáriában, hogy csehországi munkára csábítsa az ottani orvosokat. Az egyik legfőbb érv, hogy Csehországban jelenleg a kórházi orvosok átlagfizetése 40-45 ezer korona (368-414 ezer forint) körül van, s mintegy három-négyszerese a romániai és a bulgáriai átlagbéreknek. 

A magasabb fizetésekért évente mintegy 500 cseh orvos távozik Nyugatra, elsősorban Németországba és Nagy-Britanniába. Ez igen jelentős szám, ha figyelembe vesszük, hogy a cseh orvosi karokat évente 1100-1200 végzős hagyja el.  A cseh kórházakban és rendelőkben már most is mintegy 1600 külföldi orvos dolgozik. Döntő részük, 1300 személy, Szlovákiából származik, mert nekik gyakorlatilag semmiféle nyelvi problémájuk nincsen. A román és a bolgár orvosokat családjaikkal együtt invitálják Csehországba, s féléves nyelvi képzést ígérnek nekik. Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke szerint azonban egyéves képzésre lenne szükség, hogy a külföldi orvosok valóban megfelelően elsajátíthassák a cseh nyelvet, és kommunikálni tudjanak a betegekkel. "Nem lenne jó, ha a páciensek csak szótár segítségével értetnék meg magukat az orvossal" - írta a miniszternek címzett levelében Kubek.

Az orvoshiány problémája január elsejével, a munka új törvénykönyvének életbe lépésével elmélyült. Az új szabályzat ugyanis szigorúan korlátozza a túlórákat, így a kórházaknak több orvost kell alkalmazniuk, hogy tevékenységük összhangban legyen a törvényes követelményekkel. 

A bukaresti és a szófiai cseh diplomáciai képviselet szerint lenne érdeklődés a csehországi munka iránt, de főleg Romániában komoly akadályt jelent az a követelmény, hogy az orvosoknak meg kell tanulniuk csehül. Prága ennek ellenére nem adja fel, s folytatni kívánja a toborzókampányt.  A prágai média kiemelte, hogy a román orvosok és ápolónők - a nyelvi rokonság okán - inkább Olaszország, Spanyolország és Franciaország iránt érdeklődnek.

A cseh kórházakban jelenleg már több ezer, főleg szlovák és lengyel ápolónő is dolgozik. A cseh ápolónők egy része viszont a szomszédos Ausztriában és Németországban talált jobban fizetett munkát.