• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Receptor és fogyókúra

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

A tartós fogyás új gyógyszeres lehetősége.

A cannabis alkaloidák kábtószerek. Fő hatásuk az euforia, kutatók észrevették azonban azt is, hogy e kábítószer élvezői között étvágytalanság és fogyás is mutatkozik. Ez a megfigyelés indította el a kutatásokat, melyek új lehetőséget eredményeztek a fogyni vágyóknak.

Mindenekelőtt kiderült, hogy az emberi szervezetben  /idegrendszerben, valamint a zsírszövetben / műödik a cannabis alkaloidák hatását utánzó egységes rendszer, melynek izgalmi állapota fokozott táplálék felvételt és hízást okoz. E rendszert endocannabinoid rendszernek nevezték el, receptorait, pedig /melyek az idegsejtek és a zsírsejtek felszínén helyezkednek el/ CB receptoroknak nevezik. E receptorokat a szervezetben keletkező anyagok / pl. anandamide, arachidonyl-glicerol / izgalmi állapotba hozzák, aminek fokozott táplálék bevitel, majd hízás lesz a következménye.

A rendszer izgalmi állapota azonban nemcsak hízást okoz, hanem növeli a serum triglycerid szintjét, csökkenti a védőkoleszterin / HDL-koleszterin / szintjét, emeli a vércukrot is. A felsoroltakat kardiometabolikus rizikó faktoroknak nevezzük, mert növelik az atheroszklerozis kockázatát és a következményes események – infarktus, stroke, stb.- számát. A CB receptorok blokkolásával az agonista, izgalmi állapot mérsékelhető és fordított hatás érhető el, vagyis fogyás, valamint a kardiometabolikus rizikó faktorok kedvező változása, regressziója. A CB receptor blokkolóknak természetesen semmi közük a kábítószerekhez, ezek efféle hatást már egyáltalán nem fejtemek ki!

A gyógyszerrel jelenleg klinikai vizsgálatokat folytatnak a hatékonyság és biztonságosság bizonyítására. Kereskedelmi forgalomban még nincs, de remény van arra, hogy 1-2 éves távlatban lesz. Az első vizsgálati sikerekről nemrég lehetett olvasni a neves amerikai orvosi újságban, a JAMA-ban /2006.295.761/:  3045 elhízott, ill. kövér személyt vizsgáltak az Egyesült Államok 64 és Kanada 8 klinikai centrumában. Valamennyi beteg napi 600 kcal-ás diétát kapott, majd a betegeket véletlenszerűen csoportokba osztották. Az 1 csoport placebo-t, a 2. napi 5mg gyógyszert, a 3. pedig napi 20mg gyógyszert kapott 1 évig.

A placebo csoporthoz képest a 20mg –os hatóanyaggal kezelt csoportban az átlagos testsúly csökkenés 1 év után szignifikánsan nagyobb volt : 1,6 kg-mal szemben 6,3 kg súlycsökkenést mértek és a haskörfogat is szignifikánsan csökkent: 2,5 cm-rel, ill. 6,1 cm-rel. Kedvezően alakultak a kardiometabolikus rizikó faktorok is: a placebo csoportban a triglycerid 7,9%-kal nőtt, míg a gyógyszer csoportban / 20mg / 5,3%-kal csökkent. A HDL-koleszterin /védő koleszterin/ a placebo csoportban 5,4%.-kal, a gyógyszer csoportban pedig 12,6%-kal emelkedett.

1 év után a 20mg gyógyszerrel kezelt betegek egy része folytatta e kezelést, másik része viszont placebot- kapott. Ezzel akarták megítélni a vizsgálók az elért eredmények tartósságát. Kiderült, hogy napi 20mg gyógyszer folyamatos szedése további fogyást és a kardiometabolikus rizikó faktorok kedvező változását eredményezte, míg 1 év után a placebora váltók között súly növekedést, az elvesztett kilók visszatérését észlelték.

A vizsgálat azt bizonyítja, hogy az endocannabinoid rendszer blokkolásával /és standard dietával/ 2 év alatt mérsékelt, de tartós súlycsökkenés érhető el, miközben számos rizikó faktor is kedvezően módosul. A gyógyszer folyamatos szedése megakadályozta az első évben elvesztett testsúly visszahízását a második évben. A gyógyszer ritka mellékhatása a hányinger, de ez nem indokolta a kezelés megszakitását.
Az innovativ új készítmény komoly segitségnek ígérkezik az elhízott és kövér betegek, valamint a sok rizikó faktorral sújtottak számára.

Dr. Káli András PhD