• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tíz parancsolat stabil angina pectorisban

Hírek a nagyvilágból Forrás: Weborvos Szerző:

Angina pectorisnak a koszorúerek betegségéből, szűkületéből eredő mellkasi fájdalmat nevezzük.

Rendszerint a szegycsont mögött jelentkezik szorító, nyomó fájdalom, fizikai terhelés vagy izgalom, esetleg hideg hatásra, és általában 5-15 percig tart. Nitroglycerin hatására a fájdalom prompt szűnik.

Stabil angina pectorisról akkor szólunk, ha a fájdalmat kiváltó inger, a fájdalom gyakorisága, intenzitása hosszabb megfigyelési idő alatt sem változik – ez a klinikai kép tehát stabil. Ellentéte az instabil angina pectoris, mely éppen gyors változása, az egyre több, hosszabb és súlyosabb fájdalmak miatt azonnali orvosi segítséget igényel.

A világhírű kardiológus, LH. Opie 2006. januárjában egy neves amerikai orvosi újságban  /The Lancet/ 10 pontban foglalta össze lényeges ismereteinket a stabil angina pectorisról.

Némi túlzással ez e betegség „tíz parancsolata":

1/ A betegség kialakulásában 80 százalékbvan az alábbi rizikó faktorok játszanak szerepet: emelkedett koleszterin, dohányzás, diabétesz, hipertónia, és hasi elhízás.

2/ A hasi elhízás miatt testsúly redukció szükséges, de a hasi elhízást okozó metabolikus szindróma hipertóniával és megromlott cukoranyagcserével is jár, és ezek kezelése, rendezése is feltétlen indokolt. Nem ritka a metabolikus szindróma és a stabil angina pectoris együttes előfordulása.

3/ A diabétesz a nagy artériák /végtagok, agyi erek, koszorú erek/ és a kis arteriák /vese, szem/  károsodását is okozhatja. Akkor következik ez be, ha az éhomi és az étkezés utáni 2 órás vércukorérték magas, vagyis a cukoranyagcsere kellően nem kontrollált. Stabil angina pectorisban a diabétesz és emellett az egyéb rizikó faktorok /hipertónia, koleszterin / agresszív kezelése is szükséges!

4/ A CRP és BNP két vérvizsgálati marker, emelkedett értékük arra utal, hogy a stabil angina instabillá válhat, ezért a CRP és BNP alarmírozó vizsgálatok az orvos számára.

5/ Stabil angina pectorisban életmódváltásra van szükség: mediterran diéta /sok zöldség, gyümölcs és hal fogyasztás, oliva olaj használata /mérsékelt fizikai tréning, dohányzás tilos/passziv dohányzás is káros /. Az antioxidánsok és a vitaminok kedvező hatása nem bizonyitott.

6/ Minden stabil anginában szenvedő betegnek koleszterin csökkentő gyógyszert /sztatint/ kell szednie. A koleszterin redukció meghatározó elve: „minél alacsonyabb, annál jobb"! A célértéket el kell érni /LDL-koleszterin legyen 2,5 mmol/l alatt, de
diabétesz-, metabolikus szindróma, aktív dohányzás esetén 1,8 mmol/l alatt.

7/ Koszorúér betegségben minden beteg – a vérnyomástól függetlenül – kapjon ACE gátló csoportba tartozó gyógyszert, mely eredetileg vérnyomáscsökkentő, de kedvező szerepe bizonyított stabil angina pectorisban is. Egyéb gyógyszerek alkalmazása orvosi megítélés kérdése.

8/ Koszorúér tágítás, stent implantáció általában nem jön szóba stabil angina pectorisban, legfeljebb nagy rizikójú betegekben és speciális indikáció alapján merül fel elvégzése.

9/ Koszorúér műtét a tüneteket javíthatja, de az életkilátásokat nem javítja és eredményei nem jobbak stabil angina pectorisban a gyógyszeres kezelés eredményeinél.

10/ Számos új gyógyszer áll fejlesztés alatt /ranolazine, nicorandil, ivabradine/, de egyelőre hatásuk csak mérsékelt és nincs bizonyíték arra, hogy csökkentenék a koszorúér betegségből eredő hirtelen szövődmények számát. Bizonyíték viszont van a
trombózisgátló gyógyszerekre, melyek között régi, de változatlan alapgyógyszer ma is az aszpirin.