• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új gyógyszer a dohányzásról leszokni akaróknak

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

Várhatóan januárban már a magyar patikákban is kapható lesz receptre az a nikotinmentes gyógyszer, amely újfajta hatóanyaga révén hatásosabb segítséget ígér a dohányzásról leszokni akaróknak.

A gyógyszert szeptember végén engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA), az Amerikai Egyesült Államokban pedig már ez év eleje óta hozzáférhető.

A tabletta hatóanyaga, a varenicline az agyban lévő nikotinreceptorokhoz kapcsolódik, és ezzel jelentősen csökkenti a dohányzás abbahagyása után jelentkező hiányérzet, illetve a megvonási tünetek kialakulását. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson. Ha mégis rágyújt, akkor a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására "örömanyag", azaz dopamin szabaduljon fel - írja a gyártó cég ismertetője.

A tabletta nem kerül majd többe annál, mintha napi egy doboz cigarettát szívna el valaki.

A négyezer dohányos bevonásával végzett tudományos vizsgálatok azt bizonyították, hogy a 12 héten át naponta kétszer adott gyógyszer segítségével négyszer többen voltak képesek leszokni a dohányzásról, mint a placebót szedők, és kétszer annyian, mint az addig leggyakrabban használt terápiát alkalmazók. Azok közül, akik a 12 hetes kezelés hatására felhagytak a dohányzással, többen maradtak füstmentesek egy újabb, megerősítő kúra után. A terápia során a leggyakoribb mellékhatásként jelentkező panasz az enyhe hányinger volt.

A dohányzók számára nem könnyű a leszokás, pusztán akaraterővel alig 3-5 százalékuk képes végleg lemondani a cigarettáról. Ahhoz, hogy a leszokás valóban hatásos legyen, a nikotintól való fizikai és pszichés függőséget egyaránt kezelni kell. Ennek próbál megfelelni a gyógyszert gyártó cég azzal, hogy a gyógyszeres terápia mellé egyénre szabott, leszokást segítő programot is kínál azoknak, akik ezt igénylik.

Magyarországon a 15 éven felüliek 34 százaléka dohányzik, a férfiak 40 százaléka, a nők 17 százaléka gyújt rá rendszeresen.

A dohányzás szinte az összes szervet károsítja, és számtalan betegséggel hozható összefüggésbe, egyebek között a szív- és érrendszeri betegségekkel, a daganatos betegségekkel, a légúti betegségekkel és a stroke-kal. A dohányzás okozza a tüdőrák miatti halálesetek mintegy 90 százalékát a férfiaknál, és 80 százalékát a nőknél.

Európában évente 1,2 millió, Magyarországon évente 28 ezer ember (20 percenként egy) hal meg dohányzás okozta betegség következtében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a világon a dohányzással összefüggő betegségben elhalálozók száma megkétszereződik és eléri az évi 10 milliót, ha a jelenlegi dohányzási szokások nem változnak.

Szintén a WHO előrejelzése szerint 2010-re a dohányzással összefüggő megbetegedések globális költsége elérheti az 500 milliárd dollárt (mintegy 407 milliárd eurót).