• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új versenytárs a legnagyobbak között?

Hírek a nagyvilágból Forrás: Scrip

A Schering-Ploughé az Akzo Nobel Organon Biosciences, amely vevője szerint hamarosan UCB-kategóriájú cég lesz.

Az Akzo Nobel nemrégiben még részvényei egy hányadának elsődleges nyilvános forgalomba hozatalát (Initial Public Offering, IPO) tervezte, erre azonban – egy sor váratlan esemény miatt – már aligha kerül sor, a Schering-Plough ugyanis bejelentette, hogy 11 milliárd EUR készpénzért megvásárolja az Akzo Nobel Organon Biosciencest.

Március elején az Akzo Nobel úgy tervezte, hogy néhány hét múltán gyógyszer-részlegének részvényeiből 20-30 százalékot piacra dob az Euronext Amsterdam tőzsdén – amire azonban a fordulat nyomán végül nem került sor. A cég eredetileg azon az állásponton volt, hogy a részvényesek érdekeit leginkább egy elsődleges nyilvános forgalomba hozatal (az IPO) szolgálná.

Az Organon hirtelen feltűnése meglepetésként érte az Akzo Nobelt, amely korábban is kapott vételi ajánlatokat, ezeket azonban, mondván, hogy alulértékelik az alku tárgyát képező „Biosciencest", elutasította. Mindazonáltal bizonyos, hogy az Akzo Nobel már korábban elkötelezte magát az eladás valamilyen formája mellett – nemigen értelmezhető ugyanis másként Toon Wilderbeck Organon-vezérigazgatónak az a kijelentése, miszerint: „Eltökélt szándékunk, hogy két-három éven belül megválunk az Organontól". A Schering-Plough ajánlata olyan váratlanul érte az Akzo Nobel igazgatótanácsát, hogy elfogadása mellett végül is egy éjszakába nyúló tanácskozáson döntöttek.

Az érdekeltek szerint a tranzakció befejezésére – a hivatalos ügymenettől függően – még valamikor az év folyamán sor kerül. Az Akzo Nobel a bevételből visszavásárol a részvényesektől 1,3 milliárd EUR-nyi részvényt, csökkenti nyugdíjalap-feltöltési elmaradásait és bővíti portfolióját.

Egy telefonos tanácskozáson Fred Hassan, a Schering-Plough vezérigazgatója célzott rá, hogy terveznek bizonyos korlátozott mértékű létszámleépítést, de sem konkrét számok közlésére nem vállalkozott, sem becslésekbe nem bocsátkozott. Toon Wilderbeck ugyanekkor leszögezte: „az Organon fokozni fogja a foglalkoztatott munkaerő hatékonyságát".

Hassan zökkenőmentes és eredményes átmenetet vár, amelynek nyomán nagyobb haszon keletkezik az Organon Bioscience által előállított, illetve később forgalmazandó termékekből, mint amekkorának megtermelésére a cég addig önállóan képes volt.
Wilderbeck nem sokkal a megállapodás részleteinek bejelentése előtt sokatmondó nyilatkozatot tett: „Az Organon hamarosan Merck KGaA-, Bayer-, vagy UCB-kategóriájú cég lesz. Ne vegyék nagyképűségnek…"

Az Organon jövőjét illetően Hans Wijers, az Akzo Nobel vezérigazgatója tudatta: „A Schering-Plough globális nőgyógyászati és termékenység-kutatási tevékenységének új központja az Organon hollandiai, ossi egysége lesz, a neurológiai kutatások azonban változatlanul az angliai Newhouse-ban folynak majd."

Az Organon huszonhárom preklinikai szakban lévő fejlesztést folytat: ezek közül hét az első, öt a második fázisban tart. A cég reményei szerint még az idén, le legkésőbb 2008 elején beadhatják egy neuromuszkuláris blocker, a sugammadex (Org 25968) engedélyeztetési kérelmét. Nagy erőkkel dolgoznak az asenapine-on, egy gyorsan felszívódó antipszichotikumon, amelynek engedélyeztetési kérelmét várhatóan jövőre adják be.