• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Humantrade Magazin 2011. június

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le

Terápiahűség Parkinson-kórban
A Parkinson-kór kezelése a 70-es évek végéig gyakorlatilag lehetetlen volt. Akkor került forgalomba az első levodopa készítmény, és a kezelési stratégia – bár különböző hatásmechanizmusú szereket alkalmaz, – lényegében azóta sem változott: az agyból hiányzó dopamin pótlását célozza. Cikkünkben Dr. Takáts Annamária ideggyógyásszal, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosával a betegség kezelési lehetőségeinek fejlődéséről, illetve a Parkinson-kórral élő páciensek terápiahűségéről beszélgetünk a Magyar Tudományos Parkinson Társaság május végén megrendezett konferenciája kapcsán.

Őszintén az emlőrákról
Magyarországon évente 7000-7500 új emlőrákos megbetegedést diagnosztizálnak. A páciensek többsége életének post-menopauzális szakaszában van, így tehát nem véletlen, hogy a mammográfiás szűrővizsgálati programok hazánkban is a 45-60 év közötti korosztályt célozzák meg. Vannak azonban az országban régiók, a fővárosban kerületek, ahol a behívott nők mindössze 30-40 százaléka jelenik meg a vizsgálaton, pedig a korai felismerés az emlőrák esetén is kulcsfontosságú lehet. Dr. Dank Magdolnával, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának osztályvezető egyetemi docensével beszélgettünk.

Szűrjük ki a halálos kockázatot
Nem fáj, még csak nem is nagyon kellemetlen, viszont életmentő lehet. Ennek ellenére Magyarországon nem mindenki él a felkínált szűrővizsgálatok lehetőségével. Hazánkban jelenleg kétfajta szervezett szűrés működik, amelyre az érintett korosztályba tartozók időről időre meghívólevelet kapnak. Dr. Cornides Ágnest, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szűrési koordinátorát kérdeztük.

Rozsnyay Verseny 2011
Az ifjú gyógyszerészek számára évről-évre megrendezett Rozsnyay Mátyás emlékverseny idei első helyezettje Dr. Órás Zsuzsanna, a Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház Intézeti Gyógyszertár munkatársa lett. Díjnyertes munkájának címe: Citosztatikus kontamináció vizsgálata a készítőhelyen. A Rozsnyay-emlékérem boldog tulajdonosát idáig vezető útjáról kérdeztük.

Az „Év Haja"
Egy csinos, hihetetlenül vonzó lány, aki egyszerre hódít a hangjával és a hajával! Idén ugyanis az X-faktor sztárja, Janicsák Veca nyerte a Revalid® által szponzorált Women of the Year gála „Év legszebb hajú sztárja" díját. Amikor a színpadra szólították, azt hitte, rosszul hall, és egy újabb zenei különdíjjal jutalmazzák. Aztán meglepődött, de nagyon örült a díjnak. Veca erről is mesélt nekünk, sőt még azt is megtudjuk, hogy kitől örökölte szép haját…

Patika a városban és a neten
A gyógyszertár a hajdani legendás bányászváros óriási lakótelepének központi helyén áll, szürke tömbje az orvosi rendelőhöz kapcsolódik; az épületegyüttest megerősített rácsok, kerítések védik a vandál rongálásoktól. A vezető asszony a láthatóan nehéz körülmények ellenére derűs, nyugodt egyéniség benyomását kelti. Beszélgetés Dr. Vágó Andreával, a tatabányai Arany Kígyó Patika vezetőjével.

Legolvasottabb cikkeink