• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Családorvosi praxist készülök vásárolni

Jogász válaszol

Családorvosi praxist készülök vásárolni, amit már most is egzisztáló Kft-ben fogok működtetni.Hogyan oldható meg a vételár elszámolása? Úgy tudom 10 év alatt leírható az adóból. Be kell-e vinni a cég vagyonába, ill. ki fizesse ki a vételárat, én mint magánszemély, vagy a Kft?

Az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény (Öotv.)
értelmében az orvosi tevékenység folytatása céljából vásárolt működtetési jog személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog, amely elidegeníthető, viszont bérbe, haszonbérbe nem adható, és gyakorlásának joga sem ingyenesen, sem visszterhesen más részére át nem engedhető.


Az Öotv. egyértelműen kimondja a személyhez kapcsolódó jogot, így az a betéti társaság tulajdonát nem képezheti. A jogszabályok értelmében tehát a betéti társaság csak úgy működtethet háziorvosi szolgálatot, hogy működtetési joga a háziorvosnak mint magánszemélynek van, működési engedélye - ami nem praxisjog - viszont a betéti társaságnak van. Mivel a praxisjog a betéti társaság tulajdonát nem képezheti, a betéti társaság könyveiben nem mutatható ki, tehát értékcsökkenési leírás (amortizáció) sem számolható el utána.


Az Öotv. meghatározza, hogy az önálló orvosi tevékenység személyhez kapcsolódó vagyoni értékű jog. Ezt a vállalkozás megindítása előtt kell megvásárolni. Az egyéni vállalkozó, - mivel a magánember és vállalkozó orvos személyében azonos - a vállalkozás ellenére sem számolhatja el költségei között
(amortizáció formájában) ezt a jogot.

Ennek az a magyarázata, hogy a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. tv. (Szja. tv.) 28. § (5) b. pontja szerint a praxisjogból eredő jövedelem
" egyéb jövedelem". Mivel ezen paragrafus visszahivatkozik a 2000. évi II. tv.-re ezért nem lehet az egyéni vállalkozó orvosnak sem praxisjog eladásból bevétele, de ezen paragrafusnál fogva költsége sem annak az orvosnak aki ezt veszi.


Amennyiben az orvos a vállalkozási formáját tekintve tevékenységét társas vállakozás keretében folytatja, úgy figyelembe kell venni, hogy a praxisjog társas vállalkozásba nem vihető be, mint vagyoni értékű jog, mert azt megtiltja az Öotv. a 2. § (9) bekezdése. Az Öotv. végrehajtására kiadott 18/2000. (II. 25) Korm. rendelet 14. §-a szerint kamattámogatásra jogosult
az az orvos, aki hitelt vesz fel a működtetési jog megvásárlásához.

Ezt a kamattámogatást viszont társas vállalkozás esetén is csak a magánember kaphatja, mert ha a "jogot" sem átengedni sem haszonbérbe adni nem lehet, akkor a társas vállalkozásban dolgozó orvos nem tudja a cégbe apportként bevinni, hiszen a magánorvos rendelkezik a joggal, nem a társaság.