• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Elhagyhatom -e a rendelőt?

Jogász válaszol Forrás: Weborvos

Debrecenben dolgozom háziorvosként. Rendelési idő alatt - a sürgősségi eseteket kivételével - elhagyhatom -e a rendelőt hívás miatt. Mikor vehetem igénybe az ügyelet segítségét?

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet szerint a háziorvos személyes és folyamatos orvosi ellátást nyújt az egészségi állapot megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása céljából. A háziorvos rendelési időben a betegeket - sürgős ellátást igénylő eset kivételével - az érkezés igazolt sorrendjében fogadja. A háziorvos feladatkörébe tartozik továbbá az önkormányzattal kötött szerződésben rögzítettek szerint az ügyeleti szolgálatban való részvétel.


Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvény szerint az ügyeleti rendszer a napi munkarenden kívül bekövetkező sürgősségi esetekben az egészségügyi ellátás folyamatos igénybevételének lehetőségét biztosítja. Az ügyeleti ellátás célja az egészségügyi szolgáltatók napi munkarend szerinti munkaidő befejezésének időpontjától a következő napi munkarend szerinti munkaidő kezdetéig a beteg vizsgálata, egészségi állapotának észlelése, alkalomszerű és azonnali sürgősségi beavatkozások elvégzése, illetőleg fekvőbeteg-gyógyintézetbe történő sürgősségi beutalása, valamint a külön jogszabályokban meghatározott eljárásokban való részvétel.


A háziorvosi, házi gyermekorvosi ügyelet keretében az ügyeletes orvos az ellátásra jelentkező betegeket az e célra kijelölt ügyeleti helyen látja el, illetve amennyiben a beteg állapota azt indokolja, a beteget otthonában, illetve tartózkodási helyén látja el, vagy a mentőszolgálat útján gondoskodik a beteg otthonában történő ellátásáról, illetve az állapotának megfelelő ellátási szinten működő egészségügyi szolgáltatóhoz történő utalásáról.


A háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatok rendelési időn kívüli ellátására ügyeleti szolgálatot kell szervezni, illetve azt központi ügyelet útján kell ellátni. Ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős - a következő rendelési időig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata. Az ügyeleti szolgálatot területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvos az önkormányzattal, illetve intézményével kötött szerződésének megfelelően köteles ellátni.


Az ügyeletet teljesítő orvos orvosi ellátásban részesíti a rendelőben megjelent járóbeteget, sérültet, illetve hívásra otthonában, tartózkodási helyén a fekvőbeteget, sérültet, heti pihenőnapon és munkaszüneti napokon a folyamatos gyógykezelésre szoruló beteget, gondoskodik a kórházi, szakorvosi ellátásra szoruló beteg kórházi beutalásáról, szakorvosi vizsgálatra, gyógykezelésre utalásáról, szükség esetén a betegnek az illetékes intézetbe történő szállításáról.


A hivatkozott jogszabályok alapján a háziorvos rendelési és ügyeleti idejét az önkormányzattal között szerződés rendelkezései határozzák meg, ezért annak előírásait kell figyelembe venni. A rendelési idő alatt a rendelőt csak abban az esetben hagyhatja el, ha a beteg állapota sürgős intézkedést indokol, és ezért otthonában kell felkeresni. Rendelési időben a rendelő hívás miatt nem hagyható el, olyan esetekben, melyek nem minősülnek sürgősséginek. Amennyiben a beteg állapota nem sürgősségi jellegű, úgy legfeljebb a rendelési időn túl kereshető fel otthonában , illetve amennyiben ez nem lehetséges, úgy a beteg hívhatja a központi ügyeletet, ha állapota ezt indokolja.

Legolvasottabb cikkeink