• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kinek kötelező a kreditpontgyűjtő továbbképzés?

Jogász válaszol

Kreditpont gyűjtő továbbképzésre kötelezett-e az a mikrobiológus, aki vizsgálati eredményeket kiad ugyan, de a munkahelyen nincs valódi rendelés, nincs orvos-beteg találkozás? Hol lehet utánanézni, hogy milyen tevékenységhez kell/nem kell pontgyűjtés, illetve dolgozhat-e működési nyilvántartásból törölt szakorvos?

Az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről szabályozza az egészségügyi szolgáltatás megkezdésének és gyakorlásának feltételei az alábbiak szerint: Egészségügyi szolgáltatás kizárólag az egészségügyi hatóság által kiadott működési engedély birtokában, az abban meghatározottak szerint kezdhető meg, illetve folytatható.


A működési engedély csak abban az esetben adható ki, ha a kérelmezőnek az egészségügyi szolgáltatás során okozott kár megtérítésére van felelősségbiztosítása. A felelősségbiztosítási szerződés megszűnése esetén a biztosító ennek tényét haladéktalanul köteles bejelenteni az engedélyező szervnek, amely a működési engedélyt visszavonja, amennyiben az egészségügyi szolgáltató nem rendezik más biztosítónál felelősségbiztosítással.


Egészségügyi tevékenységet folytatásának formájától és módjától függetlenül az adott tevékenység folytatására jogosító egészségügyi szakképesítéssel vagy egészségügyi szakképesítés nélkül megszerezhető felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkező és a működési nyilvántartásba bejegyzett személy
végezhet.


A működési nyilvántartás célja az egészségügyi dolgozók bekezdés szerinti adatainak közhiteles tanúsítása.


A 18/2007. (IV. 17.) EüM rendelet az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek alap- és működési nyilvántartásáról, valamint a működési nyilvántartásban nem szereplő személyek tevékenységének engedélyezéséről az alábbiak szerint rendelkezik a kérdésről:
Az orvosok, fogorvosok, vizsgázott fogászok, gyógyszerészek, valamint klinikai szakpszichológusok alapnyilvántartását és működési nyilvántartását az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal vezeti.


A működési nyilvántartásba vételre az érintett személy kérelme alapján kerül sor. A működési nyilvántartásba vétel részletes szabályai megtalálhatóak a rendeletben.


Az 52/2003. (VIII. 22.) ESzCsM rendelet az orvosok, fogorvosok,
gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok folyamatos továbbképzéséről rendelkezik arról, hogy az egészségügyi tevékenységet végző orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és klinikai szakpszichológusok (a továbbiakban:
továbbképzésre kötelezett) folyamatos szakmai továbbképzésben (a továbbiakban: továbbképzés) kötelesek részt venni, ideértve a szociális és gyermekvédelmi területen dolgozókat is. A továbbképzés továbbképzési időszakokban történik. A továbbképzési időszak tartama öt év. Az első továbbképzési időszak kezdete a továbbképzésre kötelezett működési nyilvántartásba történő felvételének napja, a következő
időszak kezdete a működési nyilvántartás megújításának napja.


A továbbképzési időszak alatt a továbbképzésre kötelezettnek a meghatározott továbbképzési formákban kell részt vennie. Az elméleti és gyakorlati feltételek teljesítésének mérése pontozással történik. A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési időszak alatt összesen 250 pontot kell teljesítenie. A továbbképzési pontok az e rendeletben meghatározott elméleti továbbképzések és szakmai gyakorlati tevékenység
keretében szerezhetők meg.


Amennyiben a kérdésben további részletes információt szeretne kapni az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalnál ezt megteheti, e-mail címük:ekh.titk@eekh.hu

Legolvasottabb cikkeink