• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

TAJ-kártya nélkül, sürgősséggel

Jogász válaszol

Baleseti osztályonkról tucatjával érkeznek okmányok nélkül, majd távoznak önkényesen a betegek. Sok köztük a TAJ szám nélküli, a külföldi, a fekete munkás. Kórházunk térítési díjszabályzata szerint a be nem hajtható követelések kapcsán az orvost gondatlan károkozóként nevezi meg. 1. Terheli-e anyagi felelősség az orvost, ha szakmailag és etikailag helyesen kezelte a friss sérültet? 2.Hogyan befolyásolhatja a kezelés megválasztásában az az orvost, hogy a sérült érkezésekor nem tudja igazolni biztosított voltát? A sürgős szükség elhárításán túli beavatkozások elmaradása is káros a betegnek, ki a felelős, az ilyen károkozásért? Szabad-e financiális megfontolásból a szükséges, de nem életmentő beavatkozásokat megtagadni? Szabad-e mondjuk egy operálandó törést csak gipszben kezelni, mindaddig, amíg nem tisztázódik a biztosítási jogviszony megléte?

Sürgősségi ellátás tekintetében irányadó az egészségügyi törvényben adott meghatározás, mely szerint sürgős szükség: az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.


Minden betegnek joga van sürgős szükség esetén az életmentő, illetve a súlyos vagy maradandó egészségkárosodás megelőzését biztosító ellátáshoz,  valamint fájdalmának csillapításához és szenvedéseinek csökkentéséhez.


A sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról szóló 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet szerint a sürgős szükség körébe tartozó egészségügyi szolgáltatás minden olyan egészségügyi tevékenység, amelyet a rendelet mellékletben meghatározott, az életet veszélyeztető állapotok és betegségek szakszerű ellátása, valamint azok maradandó egészségkárosító hatásának megelőzése érdekében - a beteg állapotának stabilizálásáig - végeznek, továbbá a sürgős szükség körébe tartozó egészségügyi szolgáltatás minden olyan egészségügyi tevékenység, amelyet a mellékletben meghatározott,
az életet veszélyeztető állapotok és betegségek szakszerű ellátása, valamint azok maradandó egészségkárosító hatásának megelőzése érdekében fekvőbeteg-ellátás keretében végeznek, a diagnózis felállításától a tisztázott kórállapot első alkalommal történő szakszerű ellátásáig.


A sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek felsorolását a 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet melléklete tartalmazza. Ebben a körben teljesen irreleváns, hogy a beteg tudja-e igazolni a biztosítási jogviszony fennállását. Az adott sérülésre, betegségre vonatkozó szakmai protokoll, ennek hiányában egyéb szakmai szabály, és nem a finanszírozási helyzet állása az, ami alapján eldönthető, hogy a sürgősség keretében milyen ellátásban kell részesíteni a beteget, és az adott ellátás milyen mértékig terjedhet.


A sürgősségi esetkörbe nem tartozó egyéb esetben vizsgálandó, hogy fennáll-e a biztosítási jogviszony. Biztosítási jogviszony hiányában az ellátást térítés ellenében nyújtja az egészségügyi intézmény.


A Munka Törvénykönyve illetve a közalkalmazotti törvény bizonyos körben lehetővé teszi a munkavállaló kártérítésre kötelezését.
A munkavállaló a munkaviszonyából eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért tartozik kártérítési felelősséggel.


A munkavállaló vétkességét, a kár bekövetkeztét, illetve mértékét, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania. Amennyiben az orvos a vonatkozó szakmai szabályok és szakmai protokollok mindenkori előírásainak megfelelően látja el a beteget, nem terhelheti őt semmiféle kártérítési kötelezettség, ennek előírására a kórház részéről nincs lehetőség. A Polgári Törvénykönyv 339. § -a alapján , aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. A szakmai szabályok betartása mellett, hiányzik a "károkozás" jogellenessége, így nem is beszélhetünk kártérítési felelősségről.


Amennyiben azonban az orvos szándékosan túllépi a szakmai szabályok által indokolt beavatkozás mértékét, fennállhat a kórház részéről a kártérítés igénye vele szemben, amennyiben a kórház bizonyítani tudja a munkavállaló vétkességét, a kár tényét és mértékét illetve az okozati összefüggést.

Nyilvánvalóan jogellenes az az orvosi magatartás, amely sérti az egészségügyi jogszabályokban, szakmai-foglalkozási szabályokban foglalt, feltétlen érvényesülést kívánó bármely rendelkezést. A jogellenesség tekintetében nem értékelhető a kórház pénügyi helyzet és annak aktuális állása.


Sürgősségi ellátás keretén belül, szakmai protokoll alapján végzett beavatkozásból eredően, a vonatkozó szabályok betartása mellett, kártérítési kötelezettség az eljáró orvosra nézve nem keletkezhet, ezért a munkáltatóval szemben kártérítésre sem kötelezhető.

Legolvasottabb cikkeink