• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

„11 hónapja várunk arra, hogy elkezdhessünk oltani”

Lapszemle 2021.02.04 Forrás: 24.hu
„11 hónapja várunk arra, hogy elkezdhessünk oltani”

A háziorvosok mindegyike azt mondta, hogy bár a feladat többletmunkával jár, kivitelezhető.

Az ampullák csordogálnak, az oltási kedv és a vakcinapaletta nő, a legidősebb betegeik beoltását megkezdő háziorvosok pedig lelkesek, bár tudják, az alapellátás nem alkalmas tömegek beoltásának megszervezésére. Az oltási terv ismerete nélkül egyelőre a háziorvosok sem tudják, hogy a legidősebb betegeik beoltása után milyen szerepet kapnak az oltási programban, írja a 24.hu

"11 hónapja várunk arra, hogy itt tartsunk, hogy kezdhessünk oltani, mert a járványnak csak a tömeges oltás vethet véget"– mondta Eörsi Dániel a 24.hu-nak. A fővárosban praktizáló háziorvos lelkesen veti bele magát a legidősebb betegeinek koronavírus elleni oltásába, bár alapos átgondolást igényel a vakcináció megszervezése, és egyelőre ő sem kapott tájékoztatást arról, hogy milyen feladatok várnak még rá a nyolcvanévesnél idősebb betegei beoltása után.

A kisebb Moderna-szállítmány azért módosította az eredeti (nyilvánosságra eddig nem hozott) oltási tervet, mert a háziorvosi rendelők egyelőre csak ezzel a vakcinával tudnak oltani, a Pfizeré ugyanis –70 fokos hűtést igényel, amit a praxisok nem, csak a kórházak és oltóközpontok képesek megoldani. Azoknak a háziorvosoknak is van feladatuk, akiknek nem jutott a Moderna-vakcinából: praxisonként nekik is (összesen ötezer háziorvosnak) hat, oltásra regisztrált idős pácienst kell a megyei vagy városi kórházakba küldeniük, ahol megkaphatják a Pfizer védőoltását. György István, a Miniszterelnökség államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, a legjobb az lenne, ha a család oldaná meg az idősek szállítását, de a háziorvosok közbenjárásával betegszállítót is küldhetnek.

Így összesen nagyjából 40 ezer idős embert olthatnak be a következő négy napban, negyedüket a háziorvosok, háromnegyedüket pedig a kórházakban.

Noha elsőre hosszúnak tűnt a a pénteken kiküldött lista, a 24.hu által megkérdezett háziorvosok mindegyike azt mondta, bár a feladat többletmunkával jár, kivitelezhető. Ugyanakkor a háziorvosok egyelőre nem kaptak tájékoztatást arról, hogy a továbbiakban pontosan milyen szerepük lesz az oltási tervben.

Orvosokat kérdezve egyértelműnek látszik, hogy sokkal több beteg beoltását nem tudják magukra vállalni, több okból sem. Vannak olyan rendelők, amelyek nem alkalmasak a koronavírus elleni oltás beadására, például helyhiány miatt. A vakcinált betegeket ugyanis fél óráig még várakoztatni és felügyelni kell az esetlegesen súlyos mellékhatások miatt.

Az általunk megkérdezett háziorvosok is rendelési időn kívül végzik a 80 évesnél idősebb pácienseik beoltását, egyikük például rögtön az első napon, csütörtök délelőtt, a rendelési idő előtt, hogy az esetleges problémákat tudják kezelni délután is.

Eörsi Dániel szerint ennek bele kell férnie akár a rendelési időben, akár azon kívül, már csak azért is, mert heti 15-20 órát rendelnek, a fennmaradó időben betegeket látogatnak, adminisztrálnak, praxist menedzselnek, és szerinte megszervezhető, hogy ebben az idősávban megtörténjen a legidősebb betegek beoltása. Igaz, vannak olyan háziorvosok is, akik rendelési idejükön kívül a szak- vagy a magánellátásban dolgoznak.

 

 

Legolvasottabb cikkeink