• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

110 embert azonnal fel tudna venni a győri Petz-kórház

Lapszemle 2019.05.15 Forrás: kisalföld.hu
110 embert azonnal fel tudna venni a győri Petz-kórház

Egy műtőssegéd, aki megszerezte a szakképesítést, akár 300 ezer forintot is megkereshet havonta.

A kifizetett túlórapénzek pontosan megmutatják, hány szakemberre lenne még szükség a győri kórházban. A szakemberhiány nem új keletű, de a műtőssegédeké új fejezetet nyit a sokszor átlapozott oldalakon - írja a kisalfold.hu.

„Az ápolóhiány már most érezhető." Tudják mikor és ki mondta ezt a mondatot? A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház azóta elhunyt, korábbi főigazgatója, dr. Bugovics Elemér 18 éve beszélt erről, más fontos témákat is kendőzetlenül elővéve: "A hálapénz tartja életben a rendszert" – Kisalföld, 2001. szeptember 19-i lapszám.

A helyzet ezen a téren évről évre rosszabb lett, egyre többen távoztak és távoznak a betegágyak mellől. A kórházaknak pedig – nyugodtan mondhatjuk: kivétel nélkül – egyre nagyobb gondot jelent az utánpótlás biztosítása. Legutóbb pontosan egy éve foglalkoztunk a nővérhiánnyal, most az adja az apropót, hogy a köznyelvben csak műtősfiúként emlegetett műtőssegédekből is tapintható hiány alakult ki. Nem varázsütésre állt elő a helyzet – mondja dr. Tamás László János főigazgató és Csordás Adrienn ápolási igazgató. A Győrben, illetve a megyében működő egészségügyi (magán)szolgáltatók ajánlatai nyitott fülekre találtak. S az is tény, hogy a nehéz fizikai munkába, az egymást érő ügyeletekbe többen belefáradtak, ezért távoztak a rendszerből.

Ahogy tizennyolc éve Bugovics doktor, úgy a mostani főigazgató is nyíltan kiteríti lapjait, abban bízva, hogy lesznek, akik ha megismerik ezt a munkát és a fizetést, jelentkeznek a betöltetlen munkakörökre. Tíz embert akár ma fel tudnának venni a győri kórházba műtőssegédnek, s aki vállalja, közben elvégezheti az OKJ-s papírt adó szakképzést is. A kórház állja a költségét és biztosítja a vizsgákhoz a felkészülési időt.

A műtőssegéd készíti elő a beteget, fekteti a műtőasztalra. Ő felel továbbá az operáció alatt azért, hogy a műtősnőnek a kért steril eszközöket átnyújtsa. Utána pedig az eszközök tisztítása a feladata. Felelősségteljes munka ez, mert az emberi méltóság az egyik, amelyet adni tud a műtőssegéd; s a milliós értékű eszközök értékállósága is rajta áll. Akinek nincs szakképesítése, az 149 ezer forint minimálbért kaphat, aki azt megszerzi, 195 ezer forinttal indul. Havonta 30 ezer forint jár mindenkinek, ehhez jönnek a kiemelt műtéti pótlékok. Az ápolási igazgató átlagszámot tud mondani: 300 ezer forint körül lehet keresni ebben a munkakörben.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink