• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

130 ezer forint: a rendelők fenntartására megy a pénz

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A számítások szerint elmúlt négy év alatt átlagosan csaknem 30 %-kal nőtt a háziorvosi rendelők támogatása.

Mintegy 130 ezer forinttal juthat több a háziorvosoknak 2015-től. A döntéshozók ettől azt várják, hogy vonzóbbá válik a kezdő orvosok számára az alapellátás.

A rendelők fenntartására, a rezsiköltségek finanszírozására fordíthatják azt a körülbelül 130 ezer forint extra juttatást a háziorvosi és a házi-gyermekorvosi praxisok, amit várhatóan 2015-től kapnak. Ez az összeg több mint tíz százalékkal növeli a praxisok rendelkezésére álló összeget és a fixdíj-emeléssel jut el az érintettekhez. Az elképzelések szerint ez a pénz januártól járna, de lehetséges, hogy az első részletet csak júliusban folyósítják, ám akkor az év elejéig visszamenőleg – írja a Szoljon.hu portálja.

A számítások szerint elmúlt négy év alatt átlagosan csaknem 30 %-kal nőtt a rendelők támogatása, de még így is alig több mint egymillió forintos bevétellel számolhat egy háziorvos havonta.

Természetesen örömmel fogadtuk a pluszfinanszírozásról szóló híreket – húzta alá dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, az orvosi kamara területi alelnöke. Ez valóban olyan jelentős összeg, amely már érezhető lesz. Ugyanakkor nem lehet az egészségügynek csak egy-egy ágazatát kiemelni, erősíteni. Az alapellátás mellett a járóbeteg-ellátásban dolgozókra is gondolniuk kell a döntéshozóknak, mert félő, hogy most onnan fognak sokan elvándorolni. A mostani döntés talán a kistelepülésen dolgozó orvosok számára a leginkább kedvező.

Azért is örülök különösen ennek a hírnek, mert fix összegről van szó – magyarázta dr. Vaszily Edit, Tiszagyenda háziorvosa. A korábbi években mindig a praxis nagyságához arányosítva kaptuk a juttatásokat, ami egy olyan kistelepülésen, mint a miénk, meglehetősen kedvezőtlen volt. A költségeink ugyanis szinte megegyeznek a nagyobb méretű praxisokéval, miközben a bejelentett páciensek számának növelésére esély sincsen.

A fűtésre, világításra, üzemanyagra nekünk is annyit kell költenünk, mint a nagyvárosokban dolgozó kollégáknak, közben viszont a betegek után járó úgynevezett kártyapénz sokkal kevesebb. Ésszerűnek tartom ezt az elképzelést, hiszen mi vagyunk azok, akik legjobban ismerik az adott pácienst, mi találkozunk vele legtöbbször. Ugyanakkor az igazán hatékony szűrésekhez arra is szükség lenne, hogy az emberek is komolyabban vegyék saját egészségüket – tette hozzá dr. Vaszily Edit.

További részletek a weboldalon.