• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

150 ezer forint állami ingyenpénz a tét

Lapszemle 2019.12.03 Forrás: portfolio.hu
150 ezer forint állami ingyenpénz a tét

Az adókedvezményt az idei évtől már nem csak egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igénybe lehet venni.

A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt, ezért a harmadik negyedévben újból kedvező eredményekről beszámoló önkéntes pénztárak komoly rohamra, azaz jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak - többek között erről beszélt a Portfóliónak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke.

Már megszokhattuk az önkéntes nyugdíjpénztáraktól és az egészségpénztáraktól a jó eredményeket. Milyenek a legújabb adatok?

2019 első kilenc hónapjában is jól szerepeltek a Pénztárszövetség tagpénztárai: az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona elérte az 1425 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 7,1, az idei második negyedév végéhez viszonyítva pedig 2 százalékos többletnek felel meg. Az átlagos hozam pedig az első kilenc hónapban becslésünk szerint 7,6 százalék körül alakult, ami kiválónak mondható a jelenlegi kamatkörnyezetben. Úgy gondolom, hogy a nyugdíjpénztári vagyonnövekedés is kimondottan jó eredménynek számít. Az egy pénztártagra jutó átlagvagyon is jókora emelkedést mutat, szeptember végén 1,3 millió forintos összege 9 százalékos éves emelkedést jelent, az öt évvel korábbi összegnél pedig 47 százalékkal magasabb. Tehát rövidebb és hosszabb távon is látható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak kiemelkedő vagyongyarapodást értek el.

Mi a helyzet a munkáltatói aktivitással?

A munkáltatói befizetések éves szinten továbbra is jelentős elmaradásban vannak. Nyugdíj-kiegészítésre a vállalatok kilenc hónap alatt alig több mint 23 milliárd forint tagdíj-hozzájárulást fizettek, ami 24 százalékos visszaesésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az egészség- és önsegélyező kasszáknál az előző év azonos időszakához képest több mint 50 százalékkal 5,4 milliárd forintra esett vissza a munkaadói befizetések mértéke.

Az év vége a befizetések időszaka, most indul a roham az adókedvezmények maximalizálásáért. Jól gondoljuk, hogy erről van szó?

Pontosan ez a helyzet. Az adókedvezményt az idei évtől már nem csak egyéni, hanem a munkáltatói befizetések után is igénybe lehet venni. Egyre többek számára aktuális és fontos tényező az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehető legjobb kihasználása.

Novemberben és decemberben a pénztári tagság így különösen aktív, ugyanis az év végéig pénztári számlákra érkező befizetésekkel maximalizálható ez az adókedvezmény, ami már pár hónap múlva, jövő tavasszal tovább gyarapíthatja pénztári megtakarításukat. Emiatt nem is lennék meglepve, ha idén a korábbi években tapasztaltnál is többen fizetnének be a pénztárakba. Egyszerűen nem éri meg kimaradni. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink