• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

1500 gyógyszer hiánycikk Magyarországon

Lapszemle 2019.07.01 Forrás: penzcentrum.hu
1500 gyógyszer hiánycikk Magyarországon

Az elmúlt pár évben növekedett a hiánycikkek száma, azonban pontos számot erről nem lehet mondani.

Nem a K-vitamin készítmény az egyetlen, amely hiánycikk lett: a jelenleg elérhető hiánylistán 1479 tétel szerepel, a média mégis a konakion-ínségtől hangos. A gyógyszerhiány által érintett készítmények közül ugyanis sok csak nagyon szűk réteget érint, vagy a patika fel tud ajánlani helyettesítő készítményt. A Pénzcentrum utánajárt, hogy mit tehetünk, ha egy általunk alkalmazott készítmény esetén lép fel gyógyszerhiány: a kérdéssel a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségét és a Házi Gyermekorvosok Egyesületét is megkereste a pénzcentrum.hu.

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója elmondta, hogy a fenti adat önmagában semmit nem árul el a hiánycikkek jelentőségéről. Ugyanis azt, hogy mekkora jelentősége van egy adott készítmény hiánycikké válásának, több tényező is befolyásolja, például hogy a hiány sokakat érint-e, vagy csak a betegek szűk körét. Szerencsés esetben van helyettesítő készítmény, így akár már a gyógyszertárban orvosolhatjuk a problémát. Az is fontos kérdés, hogy mi az alkalmazási területe a hiánycikké vált gyógyszernek, fenyeget-e közvetlen életveszély, vagy sem, ha nem kapják meg a betegek. Hozzátette, hogy ezek alapján nehéz megmondani, hogy mennyire nagy problémát okoznak összességében a betegeknek a nem beszerezhető készítmények: Értelemszerűen egyéni szinten mindig nagy problémát jelent, ha valaki nem kapja meg a gyógyszerét. A gyógyszertárban dolgozó kollégák tapasztalata alapján az elmúlt pár évben növekedett a hiánycikkek száma, azonban pontos számot erről nem lehet mondani.

Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke nyilatkozott a Pénzcentrumnak arról, hogy mi a háziorvosok álláspontja a hiánycikké vált gyógyszerekkel kapcsolatban. A jelenleg is problémákat okozó Konakion-hiányról elmondása szerint először a betegtől, majd a médiából értesültek a háziorvosok. Az OGYÉI döntését a K-vitamin külföldi forrásokból történő pótlásáról az ellátás szereplői is üdvözölték. 

Az egyesület alelnöke szerint abban az esetben, ha egy gyógyszer hiánycikké válik, legtöbbször van helyettesítő termék. Ha mégsincs, ahogy a Konakion esetében, elmondása szerint külföldről megpróbálható a beszerzése, ami a határhoz közelebb élőknek egyszerűbb, de másnak is megoldható:

A normál magyar vényre külföldön kiválthatók a gyógyszerek, de léteznek olyan cégek, amelyek behozzák egyedi kérésre is az itthon hiánycikk készítményt. Ezen cégeknél lehet érdeklődni, biztosan utána tudnak nézni külföldi adatbázisban.

Muzsay Géza azt is elmondta, hogy a gyógyszereknél elsősorban a megnövekedett kereslet vagy gyártási, előre nem kiszámítható probléma a felelős a hiányért és azonnali pótlásuk nem is egyszerű. Léteznek olyan készítmények, elsősorban védőoltások, amelynek előállítása több évig is eltarthat.

Legolvasottabb cikkeink