• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

200 ezer depressziós, egyre kevesebb pszichiáter

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

A pszichiátriai betegellátás minőségi romlására utal, hogy az OTH növekvő számú panaszos ügyet regisztrált.

A Merényi kórház pszichiátriájának botránya a szakmai szervezetek szerint csak egy újabb csontváz volt, amely kiesett a magyar egészségügy szekrényéből. Arra azonban kitűnő alkalmat biztosított, hogy rávilágítson a politikai akarat hiánya miatt nem tervezhető és egyik napról a másikra élő ellátórendszer vergődéseire. Őszinte vélemények következnek az érintettektől - írta az atv.hu összefoglalójában.

A Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáján már az év elején olyan állapotokat találtak az ombudsman munkatársai, amelyek alapján az intézet azonnali bezárását is el lehetett volna rendelni. Ehelyett a kórház egy fegyelmit kapott, és csak két emberi tragédia tudott jövő tavaszig lakatot tenni az ajtókra. Az eset kapcsán a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) közleményt adott ki, amelyben a pszichiátriai ellátórendszer haladéktalanul megoldandó gondjaira hívják fel a figyelmet. Mint írják még a tárgyi feltételek sem biztosítottak az elégséges szintű ellátáshoz, és erre a tarthatatlan helyzetre már a Miniszterelnökség által megrendelt – és végül 42 pontos cselekvési tervet kidolgozó –WHO jelentés (2014) és az azt megelőzően, az Állami Számvevőszék által elkészített tanulmány (2012) is rámutatott.

A számvevőszék arra jutott, hogy bár a pszichiátriai betegek ellátásában, gondozásában, mind az egészségügyi, mind a szociális ágazat végez feladatokat, munkájuk mégsem képez egységes rendszert. Államilag finanszírozott felnőtt/gyermek pszichológiai, pszichoterápiás szakellátás pedig gyakorlatilag nem létezik, illetve csak a magánszférában vehető igénybe.

A dolgozatból kiderül, hogy 2006-hoz képest tovább romlott a pszichiátriai betegellátást szolgáló közpénzfelhasználás költséghatékonysága és eredményessége.

Az egy pszichiátriai betegre jutó közfinanszírozás a vizsgált négy év alatt mind a szkizofréniás, mind a depressziós betegeknél számottevően csökkent.

A pszichiátriai betegellátás minőségi romlására utal, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal növekvő számú panaszos ügyet regisztrált, és kedvezőtlenül alakult az orvos és szakdolgozói létszámellátottság is... Tények, vélemmégyek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink