• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

25 ezer érintett gyermek vár az epipentörvényre - egyelőre hiába

Lapszemle 2023.03.21 Forrás: wmn.hu
25 ezer érintett gyermek vár az epipentörvényre - egyelőre hiába

Az epipentörvény mellett szeretnének egy megfogalmazott eljárásrendet, amely segítene az intézményeknek abban, miképpen kezeljék az érintett gyerekeket.

Tavaly januárban egy ételallergiával kapcsolatos anafilaxiás roham nyomán történt tragédia egy magyar általános iskolában. Az eset után több, allergiás gyermeke révén érintett szülő, valamint a problémával foglalkozó szakember megalapította az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesületet. Az alapítók felismerték, hogy egyetlen út van a hasonlóan szomorú történetek elkerüléséhez: mégpedig a társadalmi összefogás. Ennek kulcsa nem más, mint informálni mindenkit, mindenhol, minden körülmények között. Mire jutottak az elmúlt évben? Mi az, ami létszükségletű lépés lenne, de még mindig várnak a törvényhozók kiállására? - járt utána a wmn.hu.

Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület egyik alapító tagja és szóvivője már a tavalyi cikkben is hangsúlyozta, mennyire fontos – valójában életmentő! – lépés lenne, ha minden bölcsődébe, óvodába és iskolába kerülne epipen, azaz az anafilaxiás allergiás rohamot egyedül megszüntetni képes adrenalininjekció. Bár az egyesület rendkívül gyorsan reagálva a tavalyi megrázó esetre, heteken belül megalakult, és felvette a kapcsolatot a szükséges szakmai szervezettel (így a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társasággal és az Allergia Képzett Iskolával), valamint az együtt kialakított szükségesnek vélt protokollt néhány hónapon belül eljuttatta az érintett minisztériumhoz, a konkrét törvény máig nem született meg.

„Amellett, hogy számos sikeres lépést tudhatunk magunk mögött, például a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az eddigi húszezer forintos ár helyett az érintettek számára ingyenessé tette az epipent, nagyon bízunk és reméljük, hogy a közeljövőben megszületik a törvény is a Belügyminisztérium tollából, ami kimondja: kötelező az adrenalininjekció minden oktatási-nevelési intézményben. A bölcsődék, óvodák és iskolák hasonló felszerelése évi körülbelül százkilencvenkilencmillió forintot jelentene az államnak, ami nyilván első hangzásra nem kevés, de azt gondoljuk, finanszírozható, főleg annak tudatában, hogy szó szerint emberéleteket menthet” – foglalja össze Natasa.

Érintett szülőként hozzáteszi: az elmúlt évben több település önkormányzata is megszavazta, hogy megvásárolja az epipent az intézményeknek. Nem egy esetről tudunk ezeken a helyeken, ahol használni is kellett az adrenalininjekciót.

Az egyesületnél bíznak abban, hogy a nyitottság előbb-utóbb a legmagasabb szintre is elér: az epipentörvény mellett szeretnének egy megfogalmazott eljárásrendet, amely segítene az intézményeknek abban, miképpen kezeljék az érintett gyerekeket.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink