• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3-5 kilót híztak a magyarok a karantén alatt

Lapszemle 2021.06.28 Forrás: növekedés.hu
3-5 kilót híztak a magyarok a karantén alatt

Legkönnyebben finom falatokkal tudtuk magunkat megjutalmazni, ezalatt a tényleg embert próbáló időszakban.

Tízszer magasabb a koronavírussal összefüggő halálozás azokban az országokban, ahol a népesség több mint fele túlsúlyos – mutatják a friss nemzetközi adatok. Elhízás tekintetében hazánk az első helyen áll az EU-ban, míg világszinten a 4.legrosszabb adat a miénk. A pandémia alatt a magyarok átlagosan 3-5 kg-ot híztak. Bedros J.Róberttel, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnökével, a Szent Imre Oktatókórház főigazgatójával és Simonyi Gáborral, a Szent Imre Oktatókórház Anyagcsere Központjának vezetőjével beszélgetett a növekedés.hu a sokkoló adatokról.

A rendelkezésre álló adatok tükrében teljesen egyértelmű, hogy az elhízás jelentős kockázati tényező a koronavírus súlyosabb kimenetelét illetően. Ez az összefüggés sajnos nem csak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is igaz. Ez utóbbival kapcsolatban hazai és nemzetközi adatok azt mutatják, hogy az intenzív terápiát igénylő gyermekek szinte kizárólag elhízottak voltak.

Az elhízással kapcsolatban a három alapvető tényező mellett számos más elemmel is számolhatunk, mivel talán nincs is olyan szerv, szervrendszer, élettani folyamat, amelyet nem befolyásolna károsan az elhízás.Talán kevésbé gondolunk arra, hogy elhízásban a máj megnagyobbodik a zsírlerakódás következményeként, amelyet zsírmájnak nevezünk. Zsírmáj kialakulásakor romlik a májfunkció és ez a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban is problematikus lehet, mivel a vírus károsítja a májműködést. Az elhízás miatt már eleve károsodott májműködés további romlása súlyos állapotot eredményezhet - mondták el a szakemberek.

Sajnos a koronavírus pandémia csak ráerősített a már meglévő kedvezőtlen tendenciákra. A digitális oktatás, a „home office” együtt járt a testsúly növekedéssel. Hazánkban átlagosan mintegy 3-5 kilogrammal lettünk súlyosabbak.

A súlytöbblet törvényszerűen alakult ki, mivel a bezártság eleve kevesebb mozgással járt, miközben az otthoni „iroda” sokszor a konyha lett. Nem nehéz belátni, hogy az ételek csábítása is nagyobb volt, de nem szabad elfeledkezni a bezártság pszichés hatásairól sem. Legkönnyebben finom falatokkal tudtuk magunkat megjutalmazni, ezalatt a tényleg embert próbáló időszakban. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink