• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

30 ezer ápoló sztrájkol, szinte leállt az egészségügy

Lapszemle 2018.07.14 Forrás: 24.hu Szerző:
30 ezer ápoló sztrájkol, szinte leállt az egészségügy

Új-Zélandon káosz van a kórházakban. Több pénzt és jobb munkafeltételeket követelnek az ápolók.

Közel 30 ezer ápoló sztrájkol Új-Zélandon. Az egész országot érintő munkabeszüntetés drámai hatással van az ottani egészségügy működésére: az elektív (tehát ütemezett) műtéteket elhalasztják, a kiengedhető betegeket hamarabb hazaengedik. Óriási zsúfoltság és torlódás várható a kórházakban, ahol a téli időszak miatt amúgy is több a beteg – figyelmeztetnek szakemberek, írja a 24.hu.

Az egészségügyi szektorban Új-Zélandon még soha nem volt ekkora sztrájk. Az utcára vonuló ápolók a kórházak előtt azt skandálják, hogy „legyetek igazságosabbak azokkal, akik ápolnak”.

Sokan az éjszakai műszakjuk letelte után, “fáradtan, de izgatottan” mentek tüntetni: Azt mondják, túlhajszoltak és alulfizettek, nem tudják biztonságosan ellátni a munkájukat, a kimerülés és a kiégés gyötri őket, a betegellátás és az ápolók egészsége veszélybe került.

Az új-zélandi ápolószervezet 12,5 és 15,9 százalék közötti béremelést sürget. A tárgyalások a kormánnyal hónapokkal ezelőtt elkezdődtek, és a napokban jutottak holtpontra. Az ápolók úgy látták, a kormánnyal nem tudnak megegyezni, ezért csütörtök reggel héttől az utcára vonultak, és másnap reggel hétig nem veszik fel a munkát. A sztrájkolók nemcsak a rossz bérhelyzet miatt tüntetnek, azt is követelik, hogy a kórházakban több nővér dolgozzon a biztonságos betegellátás érdekében.

A New Zealand Heraldnak nyilatkozó ápolók azt mondják, nehéz döntés volt a munkabeszüntetés, de azt nem engedték, hogy a kórházakban teljesen ellehetetlenüljön az ellátás. Pár ezren a sztrájk ideje alatt is dolgoznak, és néhányan országos vészhelyzet esetére készenlétben állnak, például ha természeti katasztrófa történne.

„Egy kis időt kérünk. Nem arról van szó, hogy nem akarunk több pénzt adni, de egyelőre nincs meg a pénz” – nyilatkozott meglepő őszinteséggel Winston Peters miniszterelnök, aki arra utalt, hogy a költségvetésben elkülönített összeget nem a fizetések emelésére használták, hanem a szarvasmarhaállományt megtámadó Mycoplasma-kór kezelésére. Új-Zélandon májusban pusztított a betegség, több mint 100 ezer állatot kellett levágni.

Legolvasottabb cikkeink