• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

300 ezer forintra büntették az agárdi fürdőt

Lapszemle 2019.06.10 Forrás: index.hu
300 ezer forintra büntették az agárdi fürdőt

Kitessékelték a sztómás beteget az agárdi fürdőből, nem hagyta annyiban. 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság immár jogerősen 300 ezer forintra büntette az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőt. A fürdő még tavalyelőtt tessékelt ki egy sztómazsákos beteget a vízből. Majd az egészségügyi alapú megkülönböztetés miatt kapott bírságot nem fogadta el, hanem bírósághoz fordult. Most már nincs több jogorvoslat, újra fogadnia kell a beteget - írta az index.hu.

Az agárdi fürdő ugyanis még 2017-ben kitessékelt a vízből egy beteget, aki évek óta végleges bélkihelyezéssel (sztómával) él, sztómazsákot kell viselnie. A beteg fehér pólóban, a zsákot diszkréten takarva és mindenféle szennyezést megakadályozó sztómadugóval járt fürdeni.

Amikor azonban egy alkalommal egy házmester-mentalitású fürdőzőtársa panaszkodott a jelenlétére, a fürdő két alkalmazottja felszólította, hogy hagyja el a medencét, hozzátéve, hogy a jegy árát azonban visszakaphatja. A beteg nem hagyta annyiban a dolgot, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult (EBH), mert álláspontja szerint a fürdő azzal, hogy megtagadta tőle a szolgáltatás nyújtását, egészségi állapota miatt vele szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság eljárást indított, többeket meghallgatott és végül a sztómás betegnek adott igazat. Az eljárás során kétséget kizáróan megállapítható volt, hogy a kérelmezőtől a fürdő az egészségi állapota, azaz a végleges bélkihelyezés (sztóma), illetve az ezzel szükségképpen együtt járó sztómaeszköz viselése miatt tagadta meg a szolgáltatás nyújtását"- derült ki a vizsgálatból.

Ennek észszerű indoka nem volt. A szolgáltatás megtagadását a fürdő közegészségügyi-higiénés, valamint esztétikai szempontokkal indokolta, de a hatóság arra jutott, hogy a sztómával élő emberek a napjainkban rendelkezésre álló, szagokat át nem eresztő, könnyen kezelhető, kisméretű, a bőrön jól rögzülő sztómaeszközök, illetve a megfelelő bőrápolási termékek használatával, a szükséges információk és a sztóma mindennapi kezelésében szerzett gyakorlat birtokában lényegében teljes életet élhetnek.

 

Legolvasottabb cikkeink