• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Atomháború'' indul a szúnyogok ellen

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Verseny kezdődött egy amerikai cég és az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége között a Zika-vírus terjesztőinek elpusztítására.

Különös verseny kezdődött a marylandi központú Intrexon Copr. Biotechnológiai vállalat és az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (IAEA) között – írja a Napi.hu portálja.

A vállalat részvényei 60 százalékkal ugrottak meg január 13-át követően, miután kiderült, hogy olyan genetikailag módosított szúnyogokat hozott létre, amelyek segíthetnek legyűrni a riói olimpiát is veszélyeztető Zika-vírust. A cég értéke ezzel egymilliárd dollárral nőtt, ám a részvényvásárlókat kisebb szívroham kerülgetheti, miután kiderült, hogy az IAEA szintén előállt a maga a "atombombájával" a járvány leküzdésére.

Az Intrexon úgy alakította át a szúnyogok DNS-ét, hogy azok kimúlnak még mielőtt átadhatnák a vírust csípéseikkel, míg az IAEA besugárzással sterilizálja a hím lárvákat, így miután párzanak, utódaik már ki sem keljenek. Az Intrexon azzal érvel megoldása mellett, hogy 2009 óta gyakorlati tesztekkel bizonyította annak hatásosságát, míg az IAEA bármelyik országnak minden további nélkül átadja technológiát és kiképzi az alkalmazásához szükséges személyzetet.

Mindkét fél ott van a terepen, Latin-Amerikában, megoldásaik pénzügyileg is versenyeznek egymással. A biotech cég természetesen nem adhatja ingyen a technológiáját, míg az ENSZ-hivatal éppen ezt teszi - derült ki a Bloomberg cikkéből.

Az atomenergia-ügynökség szakértői a jövő héten utaznak Brazíliába, hogy előkészítsék nukleáris technológiájuk átadását a helyi egészségügyi hatóságoknak. Az Intrexon már működő helyi üzeme hetente kétmillió genetikailag módosított szúnyogot állít elő, emellett jelenleg éppen előkészítik egy újabb rovargyár megnyitását. A költségekről nem nyilatkoznak.

A cégnek sikerült 80 %-kal csökkentenie a szúnyogpopulációt azokban a térségekben, ahol bevetette az átalakított szúnyogokat.