• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

''Helyzet'' van a kórházban

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

A kiskunfélegyházi kórház jelene és jövője állandó téma a városban, s ez nem is véletlen.

A nyári akció után újabb aláírásgyűjtés indult az aktív betegellátás visszaállításáért. A közelmúltban pedig arról írtunk lapunkban, hogy a kalocsai mellett a félegyházi intézményt is át fogja venni a kecskeméti megyei kórház. Kiderült, baj van az ápolási díjjal is – számol be róla a Petőfi Népe – online.

A kiskunfélegyházi kórház fenntartási költségeinek előteremetése érdekében az önkormányzat négy éve 1750 forintos napi ápolási díjat vezetett be a fekvőbeteg-ellátásban. Kollár László önkormányzati képviselő szerint azonban jogtalanul. Tudomása szerint egyetlen állami fenntartásba került egészségügyi intézményben sem kell fizetni az ellátásért ilyen jogcímen.

A felvetésre dr. Vincze Sándor, a városi kórház igazgatója levélben reagált: a közelmúltban átdolgozták és aktualizálták a kórház térítési szabályzatát, mellyel kapcsolatban a GYEMSZI jóváhagyására várnak. Ugyanerről a témáról kérdezte a parlamentben Dr. Garai István országgyűlési képviselő Balog Zoltán szakminisztert. A honatya arra volt kíváncsi, hogy a lezajlott államosítással az állam átvállalja-e a jelenleg bizonyos szolgáltatásokért felszámított térítési díjakat. Ugyanis a betegek jelentős része nem képes a félegyházi kórházban alkalmazott 1750 forintos napi díjat kifizetni – vélekedett Garai.

A térítési díj átvállalására az OEP-nek nincs lehetősége. Ugyanakkor azt is leírja: a jelenleg hatályban lévő jogszabály szerint 1750 forint helyett, mindössze 800 forintot szedhetnének a betegektől, de azt is csak a felvételt követő hetedik hónaptól – derül ki a miniszter írásbeli válaszából.

Közben több mint kétszeresére emelkedett a kórház adósságállománya az elmúlt két évben – olvasható abban a tájékoztatóban, amelyet a miniszter írt Garai Istvánnak. A félegyházi kórházban a több százmillió forintos adósságállományra hivatkozva 2010 októberében szüntették meg az aktív betegellátást. A miniszter tájékoztatója szerint a félegyházi kórház adósságállománya 2010. december 31-én 328 millió forint volt. Ez az összeg 2012. június 30-ára 711,9 millió forintra emelkedett.

A témával kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a félegyházi kórház főigazgatóját is. Dr. Vincze Sándor azonban nem válaszolhatott kérdéseinkre, mert ezt felettesei nem engedélyezték – húzza alá a lap.

Legolvasottabb cikkeink