• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Ments életeket: moss kezet!'' - Orvosok, ápolók bizonyítottak

Lapszemle Forrás: heol.hu

Az orvosokból és szakdolgozókból álló teamek alaposan felkészültek a versengésre az egri kórházban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított „Ments életeket: Moss kezet!" címmel, azóta minden évben május 5-én tartják meg a Kézhigiénés Világnapot. Az idei kiemelten foglalkozott a helyes kézhigiénés gyakorlat szerepével az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában. Egerben, a Markhot Ferenc Kórházban két fordulós versenyt rendeztek, amelyen minden osztály képviseltette magát egy három-háromtagú csapattal. A jó hangulatú elődöntőből mindössze 11 csapat jutott a döntőbe, melynek elméleti kérdéseit, gyakorlati feladatait dr. Maszárovics Zoltán, a kórház higiéniai osztályának főorvosa és az osztályon dolgozó kollégái állították össze - írja a heol.hu.

A belgyógyászatot a Belesek és a Be(l)szappanozók, a rehabilitációs részleget a Piszkos mancsok, a sebészetet a Nur-Dok nevű csapat képviselte. A tagok elmondták, már az elődöntőn is nagyon jól érezték magukat, s a feladatok megoldása során számos korábban megszerzett és a napi gyakorlatban alkalmazott tudást mélyíthettek el. Végül az intenzív osztály dolgozói teljesítettek a legjobban. Maszárovics főorvostól megtudtuk, hogy a statisztikák szerint minden kézfertőtlenítésre fordított 1 forint 100 forint nyereséget hoz, ezért a kézhigiéné fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni - számol be a lap.

A versenyen részt vett ifj. dr. Wernigg Róbert, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megyei szervezetének vezetője is, aki felhívta a figyelmet, hogy a hivatal folyamatosan közzéteszi, terjeszti és oktatja a WHO által rendelkezésre bocsátott szakmai anyagokat, s a világnap alkalmából évente tudományos ülést is tartanak hazánkban.

Bizonyára kevesen tudják, hogy Magyarország európai viszonylatban is érzékeny járványügyi megfigyelő rendszert működtet, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekről értesüljünk, ellene tenni tudjunk. E szerint 2012. január 1. és december 31. között több mint 2800 beteget ápoltak kórházban olyan fertőzés miatt, amit multirezisztens kórokozó okozott. A multirezisztens kórokozókkal összefüggésbe hozható fertőzések hasonló – vagy akár súlyosabb – problémát jelentenek az Európai Unió többi tagállamában is - hívja fel a figyelmet a cikk.