• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Nem egyéjszakás kaland'' Szócska: az orvosok tudják a dolgukat

Lapszemle Forrás: atv.hu

Nem lesznek zavarok az új betegellátási rendszerben, ezzel nyugtatta Szócska Miklós az újságírókat.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a háziorvosok és a mentősök is tudják a dolgukat, így nem marad egy beteg sem ellátás nélkül. Július elsejétől új beutalási rendszer lép életbe az egészségügyben, erről az államtitkárság előző nap küldött részletes tájékoztatást a háziorvosoknak, a kórházakat 10 napja értesítették. Az érintettek szerint későn szóltak nekik, ezért csak remélni tudják, hogy nem lesz felfordulás – írja az atv.hu portálja.

Jövő héttől a Péterfy kórház kardiológiáján már nemcsak a szívbetegeket, hanem az egyéb belső szervi panaszokkal jelentkező pácienseket is ellátják, ide költözik ugyanis a belgyógyászat.

Az urológia is beköltözik a központi telephelyre, 43 aktív ágy megszűnik, nem lesz kardiológiai fekvőbeteg ellátás, és kisebb kapacitással működhet a sebészet. Ez mind csak a Péterfy kórházat érinti. Sásdi Antal főigazgató szerint alig hagytak időt az átállásra, a szaktárca 10 napja tájékoztatta őket, hogyan szervezzék át az ellátást vasárnaptól.

A háziorvosok egy napja tudják, hogy egy adott betegséggel melyik beteget hová küldjék. Azt mondják, ők is örültek volna, ha hamarabb tájékoztatják őket.

„Az a cél, hogy egy igazságos ellátórendszert építsenek ki. Ez nem egyéjszakás kaland, tehát senki nem gondolja azt, hogy június 30-án lefekszünk és július 1-jén egy új rendszerre ébredünk" – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

A háziorvosok és a mentőszolgálat is tudják a dolgukat – tette hozzá Szócska. A július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg folytathatja ugyanabban a kórházban, a már kiállított beutalók érvényesek maradnak, és ott fogadják a beteget, ahová a beutaló szól. Az átmeneti időszak egy hónap lesz, de ha valakinek a kezelése tovább tart július végénél, gondoskodnak róla, hogy átszállítsák az új területileg illetékes kórházba.

A változások csak a fekvőbeteg ellátást érintik. Az új rendszerben a több mint 44 ezer aktív ágyból 2100 megszűnik. A krónikus ágyszámokat nem érintik a változások. Ahol eddig aktív fekvőbeteg ellátás volt, ott egy-napos kórházi benntartózkodást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást. Sürgős esetben nem küldhetik el a betegeket – fűzte hozzá egészségügyi államtitkár.