• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elindul a ''fertőtlenítés''

Lapszemle Forrás: Népszava

Nem vallotta be a kormány a káoszt enyhítő késleltetést.

Ám az biztos, hogy holnaptól jelentősen rugalmasabb formában indul el az új ellátási struktúra. Egyelőre persze az átmeneti időszak részletei is zavarosak, ráadásul az mindössze egy hónap. Mivel lényegében az utolsó percre hagyták a háziorvosok tájékoztatását, azt csak remélni lehet, hogy a lakosságot megfelelően értesítik a változásokról, melyeket a szakminiszter a fertőtlenítés bevezetéséhez mért – olvasható a Népszava – online oldalán.

Még átmeneti ellátási zavarokat sem okoz a július elsejével induló új egészségügyi rendszer bevezetése - legalábbis ezt állítja az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós elmondta: megszülettek az utolsó rendeletek is, amelyek az új rendszer működéséhez szükségesek, az ellátás pedig az újraszervezés alatt is működik.

Szócska szerint a mentőszolgálat tudja a dolgát, a felmerülő kérdéseket a központi ágynyilvántartó megerősített szolgálata válaszolja majd meg. Szócskát követően azonban Cserháti Péter helyettes államtitkár már azt mondta: az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról az államtitkárság csütörtökön küldött részletes tájékoztatást a háziorvosoknak. A tájékoztató szerint a július elseje előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti intézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók érvényesek maradnak.

Az átmeneti időszak – noha Sinkó Eszter szakközgazdász, a kabinet tanácsadója szerint 3 hónapra lenne szükség – mindössze 31 nap.

A szaktárca két vezetőjének szavai több kérdést is felvetnek. Nem tudni, hogy a háziorvosok megfelelően fel tudnak-e készülni az őket nyilván megrohamozó betegek tájékoztatására úgy, hogy az új rendszerről mindössze 4 nappal annak működésbe lépése előtt kaptak felvilágosítást. Pontosabban egy levelet, valamint egy táblázatot, amely tartalmazza az egyes egészségügyi térségek felsorolását, az azokhoz tartozó területekkel együtt.

A minisztériumi levél egyébként úgy fogalmaz: „a biztonságos átmenet érdekében ennek a térségi elvnek azonban még korlátozó szerepe nincs. Hangsúlyozzuk, hogy július 1-jével egy átmeneti időszak kezdődik, melynek során a zökkenőmentes átállás érdekében informálni fogjuk a betegellátásban érintetteket minden vonatkozó módosításról."

Kérdéses, hogy noha a július1-i határidő hónapok óta ismert volt, a biztonságos átmenet érdekében miért nem kezdték meg a lakosság informálását, például levélben.

Nehezen elképzelhető, hogy a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról. Amennyiben ugyanis az ágyak megszűnnek, az osztályok bezárnak, a személyzetet pedig átcsoportosítják, vagy éppenséggel elbocsátják, nehezen hihető, hogy a beteg továbbra is megkapja majd az ellátást. Erről egyébként maga a levél is úgy fogalmaz: "ahol esetleg az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen átalakul, ott július 1. után a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek, vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást." Ha pedig sürgős betegek érkeznek egy már „funkcióváltott" kórházba, „őket az átmeneti időszakban sem lehet elsődleges ellátás nélkül tovább küldeni az intézményekből.

Ha tehát egy beteg olyan problémával jelentkezik július 1-31. között az adott aktív ellátást már nem végző intézményben, amely miatt továbbküldése helyrehozhatatlan egészségkárosodással járhat, az intézmény köteles a vis major helyzetet kezelni és a beteget csak állapotának stabilizálása után küldheti tovább másik szolgáltatóhoz." Mindemellett a levél szerint az államtitkárság tájékoztatta a mentőszolgálatot, és megfelelő rugalmasságot biztosít a betegek számára is.

A szaktárca által tehát biztonságosnak nevezett, a lap szerkesztőségébe érkező telefonok alapján azonban kétségbeejtő átalakítással kapcsolatban egyébként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tegnap - az egészségügyi dolgozók Semmelweis napja alkalmából – kiemelte: „olyan időket élünk, amikor az egészségügyben jelentős átalakításokat kell végrehajtani, és az ilyen léptékű változások általában erős ellenállásba ütköznek, így volt ez annak idején a fertőtlenítés bevezetésekor is".