• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Nem erkölcsös az orvosok kivándorlása''

Lapszemle Forrás: sonline.hu

„A művelt és tanult orvos lehet páciensei tökéletes gyógyítója, tanácsadója, bizalmasa".

A fenti címmel szervezett tudományos konferenciát a nagyatádi kórház. A téma legjobb ismerőjeként Rozsos István professzort kérték fel a vitaindító előadás megtartására. Rozsos professzor elmondta, hogy századunk a csodálatos lehetőségek mellett nem várt veszélyeket is képvisel. Sajnos, a társadalom elöregedésével egyes betegségcsoportok gyakoribbá válnak. Az igényelt színvonalas munkát nem mindig tudják a leterhelt orvosok kielégíteni, ezáltal nő a betegek türelmetlensége, nőnek a jogi követelmények, műhibaperek. Leggyakoribb panasz az orvos-beteg közti nem megfelelő kommunikációra vezethető vissza – írja a sonline.hu portálja.

Rozsos professzor szükségesnek tartja olyan kompetens orvosok meglétét, akik a pácienssel és annak hozzátartozóival érthető nyelven tudják közölni a valós helyzetet, valamint a várható eljárást, beavatkozást. Sokat segít a kedves tekintet és a közvetlen hang mind a megértés, mind a gyógyulás szempontjából. Feladatként tűzte ki a páciensek és a társadalom bizalmának visszaszerzését. A találékonyság és a profizmus mellett fontos a bátorság is, mégpedig tévedéseink azonnali beismerése, korrigálása. Az az elvárás, hogy „fáradt orvos nem vizsgálhat beteget" már csaknem nevetségesen hat, amikor több ezer orvos és ápoló hiányzik.

Rozsos István professzor kiemelte: nem tartja erkölcsösnek az orvosok kivándorlását, hisz itt tanultak, itt képezték ki őket. Azonban a másik oldalról vizsgálva egy biztos egzisztencia alapjaihoz, a családalapításhoz szükség van a megfelelő anyagi háttérre is, amit külföldön próbálnak elérni.

Papp Előd radiológus főorvos, orvosigazgató előadásában rámutatott: sajnos, technikailag nincsenek felkészülve valamennyi ultrahangos vizsgálat elvégzésére, amit a beutaló orvosok sem tudnak. Így gyakran olyan kivizsgálást kérnek, amit helyben nem tudnak elvégezni. Papp Előd hozzátette azt is: tapasztalta, hogy gyakran „párhuzamos" vizsgálatok miatt kitolódik a vizsgálati idő. A városi kórház eredményét nem fogadja el a megyei, a megyeiét az országos központ… Így a beteg – még ha a gyors beavatkozásban is bízik, - tetemes időt veszít.