• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

3D-s nyomtatóból jön a jó (?) halál

Lapszemle Forrás: Élet és Irodalom

Nincs politikai vita az engedélyezésről, nincs engedélyezési eljárás, bizottság.

A társadalom és az orvosi hivatásrend összes aggodalmán, problémáján, „kicsinyes akadékoskodásán" túlmutat, sőt fityiszt is mutat mindennek napjaink új találmánya: a 3D-s nyomtatóval akár otthon is egyszerűen kinyomtatható, megcsinálható Nitschke-féle „eutanáziagép" ígérete. A gépnek már neve is van: Sarco. Az elkészítés leírása, használati utasítása a szakmai tesztelések után talán még ebben az évben felkerülhet az internetre. (Hogyan, kiken fogják tesztelni?) Ebben az egyszerű szerkezetben az oxigén igen gyors megvonásával egyszerűen, célszerűen, fájdalom és szenvedés nélkül megválhat az életétől és ettől a világtól az, akinek a hagyományos öngyilkossági módszerek elfogadhatatlanok  - írta dr. Vadász Gábor sebész szakorvos az Élet és Irodalomban.

Mi is ennek a találmánynak a jelentősége, hiszen már jó évtizede megjelentek az önkéntes halál kivitelezését oktató könyvek is.

Először is az, hogy van megint valami új, ami felkavarhatja az állóvizet. Továbbá az, hogy az egyén ezzel lehetőséget teremthet magának elhatározása – öngyilkossága – emberségesebbnek tűnő megvalósításához. Nincs politikai vita az engedélyezésről, nincs engedélyezési eljárás, bizottság. De ott a bökkenő, hogy ezt az eljárást is csak az tudja majd alkalmazni, aki a kivitelezéshez alkalmas környezetben tartózkodik, és képes a kivitelezésre, ugyanis van egy feltétele: a kivitelezés képességének még a birtokában kell lennie.

A legtöbben csak az életből kivezető út vége előtt, amikor szinte látják a megnyíló kaput, teszik fel az epikuroszi kérdést: megéri vagy nem éri meg? Ekkor akarnák csak az utazást befejezni, és ilyenkor sokan már nem alkalmasak ennek kivitelezésére. Vajon bevitetheti az őt ápoló intézménybe? Ha igen, mi a segítők jogi megítélése, ha nem, miért nem? Mi van ekkor a betegek jogaival? Ki és hogyan segítsen nekik elhatározásuk megvalósításában?

Ma Európában nálunk büntetik a legszigorúbban az öngyilkosságban történő segítést, közreműködést! Ezért újra csak adott a kérdés: miként cselekedjenek ők, a távozni akarók, és miként az orvosok? A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink