• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

40 milliárdból alakítják át a háziorvosi rendszert

Lapszemle Forrás: nol.hu

Az alapellátás reformja 24 mintakörzetben már elkezdődött, a jövőben a háziorvosok teamekbe szerveződnének.

Hivatalosan meghirdetett program híján egyelőre nem tudni, milyen átfogó reformra készül az egészségügyben a kormány az önkormányzati választásokat követően. Azt viszont az ágazatban szinte már tényként kezelik, hogy jövőre elindul az alapellátás átalakítása, és a ciklus végéig akár 50 milliárd is érkezhet erre a területre. Orbán Viktor kormányfő maga is többször jelezte: elégedetlen amiatt, hogy a háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad attól, amit megérdemelnének, de attól is, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükség lenne - írja a nol.hu.

Úgy tudjuk, az alapellátásra vonatkozóan már van csomagterve az egészségügyi kormányzatnak. Eszerint a háziorvosok nemcsak forráshoz jutnának, de egy újfajta modellben, az eddig megszokottól eltérő munkaszervezéssel is dolgozhatnak. Ennek a modellnek a kísérleti alkalmazása már egy éve zajlik 24 praxisban – svájci finanszírozással. Ezt az úgynevezett svájci modellt terjesztenék ki előbb 30, majd 600 praxisra a ciklus végéig. Összesen 6700 háziorvosi praxis működik az országban - közli a lap.

A modell lényege, hogy a praxis önállóságának megtartása mellett néhány körzet orvosa közös teamet hoz létre. A csoportokban az orvosok munkája további szakemberekkel – gyógytornásszal, egészségpszichológussal, dietetikussal, egészségőrökkel – egészül ki. A közös munka célja a körzetben élők egészségének minél további megőrzése. Ehhez személyre szabott egészségtervet – benne mozgásra vonatkozó és étkezési tanácsot, pszichés támogatást, életvezetési segítséget – is kapnak az ott élők. A modellkörzetekben már most gyakran előfordul, hogy gyógyszer helyett napi húsz perc futást, vagy konkrét, személyre szóló diétát ír a receptre az orvos.

A kísérleti program egyelőre jórészt szegény településeken zajlik, ezekben a falvakban a lakosság fele, a gyerekeknek pedig a nyolcvan százaléka roma. A projekt országossá bővítéséhez – a programban dolgozó szakértők szerint – négy-öt évre, s mintegy 30–40 milliárd forintnyi pluszforrásra lenne szükség - olvasható a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink