• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

4,5 milliárd kapnak jövőre a patikák

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Döntően receptkezelésre kapnak pénzt és jövőre jön a patikai hitelkonstrukció.

Elvileg gyógyszerbiztonsági szolgáltatásra, gyakorlatilag döntően receptkezelésre kapnak a VG értesülései szerint 4,5 milliárdot jövőre a patikusok. A kormány arról is döntött, hogy 2013 harmadik negyedévétől kedvező hitelkonstrukciót biztosít a gyógyszerészeknek a patikák megvásárlásához. Orbán Viktor miniszterelnök még júliusban, a Magyar Gyógyszerész Kamaránál, mint a kormány stratégiai partnerénél tett látogatása során ígért pénzügyi segítséget ahhoz, hogy a gyógyszerészek megvásárolhassák a jelenleg pénzügyi vagy szakmai befektetők által működtetett gyógyszertárakat – írja a Világgazdaság – online.

A kormány most döntött erről az úgynevezett patikaalapról, amely 2013 harmadik negyedévétől türelmi idővel rendelkező, kedvező kamatozású hitelkonstrukció elérhetőségét biztosít majd a gyógyszerészeknek. Ezzel a kormány szándéka szerint lehetőség nyílik arra, hogy legalább 25, illetve akár 50 százalékot meghaladó tulajdonrészhez jussanak, és így többségi tulajdonosaivá váljanak a patikáknak – írja a lap.

A másik, amivel a gyógyszertáraknak kedvez a kormány, az úgynevezett gyógyszertári szolgáltatási díj bevezetése. A Világgazdaság úgy értesült ez 4,5 milliárd forinttal gyarapítja bevételeiket. Az összeg nagyobbik része tulajdonképpen receptkezelési díj, a betegeknek nyújtott információ-szolgáltatásra mindössze mintegy 300 millió jut. Pedig mivel számítások szerint naponta mintegy 650 ezer beteg-gyógyszerész találkozás történik, a patikusoknak óriási szerepük van a páciensek tájékoztatásában és szakszerű felvilágosításában. Erre szükség is lenne, mert nemzetközi felmérések szerint a gyógyszerek legalább felét nem megfelelően alkalmazzák, ezért azok hatástalanok – emeli ki a lap.

A gyógyszerészi szolgáltatással kapcsolatban egyébként rendelet készül, amely alapján a patikusok lekérhetik az egészségbiztosítótól, milyen tb-támogatott orvosságokat szed az adott páciens, hogy tájékoztathassák a helyes gyógyszerszedési gyakorlatról. A lap úgy tudja, a szervdonációhoz hasonlóan a jogszabály nem beleegyezést kíván meg, hanem azt, hogy amennyiben nem szeretnénk betekintést az adatainkba, arról tegyünk nyilatkozatot.